Binnenland

Van Ooijen uit grote bezorgdheid en afkeur over toename daklozen

26-03-2024 08:58

Dakloze @Pixabay

Redactie, TPO, 26 maart 2024 – Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) reageert bezorgd op de recente toename van dakloosheid, benadrukkend dat deze ontwikkeling niet overeenkomt met de gewenste richting.

Hij wijst op de urgentie van verdere actie om te voorkomen dat het aantal daklozen blijft stijgen en de daaruit voortvloeiende problemen zich verder uitbreiden, meldt het ANP.

‘Oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en woningnood’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vorig jaar naar schatting 30.600 mensen tussen de 18 en 65 jaar dakloos waren, een stijging ten opzichte van de 26.600 in 2022, hoewel het CBS vanwege onzekerheidsmarges nog niet officieel spreekt van een toename.

Van Ooijen geeft aan dat de stijging niet als verrassing komt, omdat het overeenkomt met eerdere signalen die hij en veldpartijen hebben benoemd. Hij verbindt deze toename met factoren zoals de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en de aanhoudende krapte op de woningmarkt.

Het benadrukt volgens hem de dringende noodzaak om het dakloosheidsprobleem aan te pakken, waarbij preventie en snelle begeleiding cruciaal zijn om herstel te bevorderen.

Nationaal Actieplan Dakloosheid

Eind 2022 lanceerde Van Ooijen het Nationaal Actieplan Dakloosheid, een gezamenlijke inspanning van verschillende overheidsinstanties, gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties om dakloosheid tegen te gaan.

De demissionair staatssecretaris benadrukt de voortdurende inzet van deze partijen om de opwaartse trend om te buigen, hoewel dit proces uitdagend blijkt en tijd vergt.

Het Leger des Heils uit zijn diepe teleurstelling over de cijfers en dringt aan op onmiddellijke actie van het nieuwe kabinet, met een oproep voor minstens 10.000 extra woonplekken voor daklozen en structurele oplossingen.

De hulporganisatie benadrukt de noodzaak om woningen te delen en leegstaande gebouwen om te vormen tot woonruimtes als mogelijke maatregelen.