Binnenland

Zeeuwse delegatie reist binnenkort af naar Den Haag met eisenpakket voor kerncentrales

26-03-2024 16:43

Kerncentrale Borssele. drieshondebrinkfoto/Shutterstock

Redactie, TPO, 26 maart 2024 – Een delegatie uit Zeeland reist 10 april per bus naar Den Haag om de Borselse Voorwaarden voor grootschalige energieprojecten en de provinciale voorwaarden voor kernenergie te overhandigen aan de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten (D66), meldt het ANP.

De Zeeuwse afvaardiging bestaat uit provinciale en gemeentebestuurders, jongeren en leden van de Borselse Voorwaarden Groep.

Eisen voor mogelijke bouw kerncentrales

De provincie Zeeland heeft in samenwerking met bewoners en maatschappelijke organisaties een aantal eisen opgesteld voor de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales.

Deze eisen omvatten onder meer het behoud van de Sloerand, een groene zone tussen de huidige kerncentrale en het dorp Borssele. Verder eist men dat er geen nieuwe hoogspanningsmasten komen en goede informatievoorziening door het Rijk.

Indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, zal de provincie niet meewerken aan de nieuwbouw van kerncentrales of het verlengen van de levensduur van de huidige centrale.

Borselse Voorwaarden Groep

In de gemeente Borsele heeft een groep van honderd inwoners samen met deskundigen een pakket voorwaarden opgesteld, bekend als de Borselse Voorwaarden Groep.

Zij benadrukken onder meer de noodzaak van veilige verwerking van kernafval en een concreet plan voor de eindberging van radioactief afval tegen 2050.

De delegatie zal per bus naar Den Haag reizen, waarbij de bus aan beide zijden is voorzien van twee grote puzzelstukken als symbool voor de twee sets voorwaarden die aan de minister worden aangeboden.