Binnenland

ACM: loskoppelen gasprijs kan resulteren in hogere kosten warmtenetten

27-03-2024 11:53

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 27 maart 2024 – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat het loskoppelen van tarieven voor warmtenetten van de gasprijs zowel voordelen als nadelen met zich mee kan brengen, meldt het ANP.

De AMC is verantwoordelijk voor het toezicht op bedrijven die warmtenetten beheren.

Doorberekenen kosten leveranciers

Momenteel zijn de kosten voor warmte gekoppeld aan de gasprijs. Deze koppeling voorkomt nu dat klanten van warmtenetten, die niet kunnen kiezen welke leverancier ze gebruiken, duurder uit zijn dan huishoudens met een gasaansluiting.

De regering overweegt echter om warmtetarieven los te koppelen van gasprijzen en meer te baseren op de kosten die energieleveranciers maken voor hun warmtenet.

Hoewel de ACM dit idee steunt omdat het de tarieven begrijpelijker zou maken voor klanten, waarschuwt zij dat dit niet automatisch betekent dat warmtenetten goedkoper worden dan momenteel het geval is.

Echter, doordat leveranciers in dat geval hun kosten mogen doorberekenen, bestaat het risico dat klanten uiteindelijk meer gaan betalen. Om klanten van warmtenetten te beschermen tegen te hoge prijzen, stelt de ACM dat extra maatregelen nodig zijn.