Binnenland

Gevoelige documenten verdwenen bij politieorganisatie Europol

27-03-2024 10:07

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 27 maart 2024 – Bij Europol, het in Den Haag gevestigde multinationaal samenwerkingsverband van nationale politiediensten, zijn gevoelige documenten zoekgeraakt. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van nieuwssite Politico, meldt het ANP.

Volgens de berichtgeving zou de verdwijning afgelopen zomer hebben plaatsgevonden en onder meer documenten zoals personeelsdossiers van belangrijke functionarissen van de organisatie bevatten.

Naar verluidt gaat het om die van topvrouw Catherine De Bolle en bestuurders Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ en Jean-Philippe Lecouffe.

Ernstige inbreuk op de veiligheid

Politico verkreeg een interne notitie van de organisatie waarin staat vermeld dat in september melding is gemaakt van het ontbreken van documenten over meerdere medewerkers. Hierop volgend is ontdekt dat er meer gegevens waren verdwenen.

De gebeurtenis wordt beschouwd als een ernstige inbreuk op de veiligheid. De dossiers bevonden zich in een beveiligde ruimte binnen het hoofdkwartier van de EU-organisatie.

Een insider vertelde aan de nieuwssite dat de gevoelige personeelsdossiers waren opgeslagen in een kluis, waarvan maar weinig mensen de combinatie kennen. Het is volstrekt onduidelijk hoe de dossiers zijn verdwenen, wat intern voor onrust zorgt.

Intern onderzoek Europol

Na het incident werd hoofd personeelszaken Massimiliano Bettin tijdelijk geschorst. Er wordt gespeculeerd dat de dossiers zijn weggenomen om Bettin schade toe te brengen in het kader van een intern conflict, zo vertelde een bron aan Politico.

Enkele documenten doken later op toen een burger ze ergens in Den Haag vond en ze bij een politiebureau afleverde.

Een woordvoerster van Europol heeft naar aanleiding van de publicatie van Politico bevestigd, dat personeelsdossiers van medewerkers zijn zoekgeraakt. Het incident zou inderdaad afgelopen zomer hebben plaatsgevonden.

De organisatie neemt de kwestie uiterst serieus en heeft een intern onderzoek gestart. Relevanten zijn op de hoogte gebracht. Europol deelt momenteel geen verdere details vanwege het lopende onderzoek.