Binnenland

NVJ pleit voor zekerheid dat er geen grote bezuinigingen worden doorgevoerd bij NPO

27-03-2024 11:29

Logo van de NPO.

Redactie, TPO, 27 maart 2024 – Thomas Bruning, algemeen secretaris bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), dringt er bij het demissionaire kabinet op aan om de garantie te geven dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) geen grote bezuinigingen te wachten staat.

Dit komt naar aanleiding van het nieuws dat er geen automatische verlening van de vergunning voor vijf jaar zal zijn wanneer de huidige vergunning in 2026 afloopt, meldt het ANP.

Meer bewegingsvrijheid nieuw kabinet

Staatssecretaris Cultuur en Media, Fleur Gräper (D66), stelt voor om de huidige concessie van de NPO met twee jaar te verlengen. Hierdoor is het voor een toekomstig kabinet mogelijk, waar PVV, VVD, NSC en BBB momenteel over onderhandelen, om sneller wijzigingen door te voeren bij de publieke omroep.

Bruning betoogt: “Dit is precies waar we bang voor waren. Dit wordt gezien als een teken dat er ingegrepen gaat worden bij de publieke omroep. We willen benadrukken hoe cruciaal een sterke publieke omroep is in deze tijd, zonder inhoudelijke bemoeienis van de overheid.”

Volgens Bruning moet het kabinet de waarde benadrukken van een onafhankelijke nieuwsvoorziening en de continuïteit ervan waarborgen.

‘Onafhankelijke nieuwsvoorziening staat onder druk’

Met de toenemende concentratie in het medialandschap, onder andere door de voorgestelde overname van RTL door DPG, staat deze onafhankelijkheid extra onder druk, legt de algemeen secretaris uit.

“Het is van groot belang dat er een goed alternatief blijft bestaan om de diversiteit te behouden.”

De aankondiging van Gräper zorgt voor onzekerheid onder medewerkers van de publieke omroep, stelt Bruning. Tenzij er een duidelijk signaal komt dat dit niet het begin is van substantiële bezuinigingen, blijft de onzekerheid aanhouden.