Buitenland

Russische staatsmedia: aantal gewonden na de aanslag in Moskou blijft oplopen

27-03-2024 12:29

Mes
Shutterstock.

Redactie, TPO, 27 maart 2024 – Russische gezondheidsautoriteiten melden aan de staatsmedia dat het aantal gewonden na de terroristische aanslag vrijdag in de Crocus City Hall in Moskou is gestegen naar 360, meldt het ANP.

Eerder werd gemeld dat er 180 gewonden waren, maar in de dagen na de aanslag hebben zich meer mensen gemeld.

Verwachting dat aantal gewonden nog toeneemt

Bij het bloedbad in de concerthal zijn zeker 139 mensen omgekomen. Momenteel worden nog 92 slachtoffers behandeld in het ziekenhuis, terwijl 63 inmiddels ontslagen zijn. Elders ontvangen nog 205 mensen medische zorg. De gezondheidsautoriteiten melden ook dat elf kinderen gewond zijn geraakt.

Vicepremier Tatjana Golikova verwacht dat het aantal gewonden de komende dagen nog zal toenemen. Ze legt uit dat mensen zich nu pas melden bij ziekenhuizen en artsen met hun verwondingen, omdat ze na de schok van de aanslag snel de concerthal verlieten.

Hierdoor waren ze aanvankelijk niet opgemerkt door de hulpdiensten.

Islamitische Staat Khorasan (IS-K)

Alles wijst erop dat de aanslag is uitgevoerd door strijders van Islamitische Staat Khorasan (IS-K), de Afghaanse tak van IS die berucht is om zijn wreedheid.

IS-K heeft de aanslag opgeëist en verspreidde kort na de aanslag nietsontziende video-opnames vanuit het theater, waarop te zien is hoe de daders hun gewelddadige daden uitvoeren.

Ook de Verenigde Staten denkt dat deze terroristenorganisatie verantwoordelijk is voor het bloedbad.

‘Actie is gefaciliteerd door westerse inlichtingendiensten’

Echter, volgens een melding van het Russische staatspersbureau TASS, stelt Aleksandr Bortnikov, hoofd van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB, dat Oekraïne, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk zijn voor de aanslag in Moskou. Hoewel daar vooralsnog geen enkel bewijs voor is.

President Vladimir Poetin beweert dat de aanslag werd gepleegd door radicale islamisten, die na de aanslag naar Oekraïne wilden vluchten.

Bortnikov tegen TASS: “We zijn van mening dat dit het geval is. We geloven dat de actie is gefaciliteerd door westerse inlichtingendiensten.”

Het kantoor van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt de beschuldigingen van de FSB een “leugen”. Het land ontkent stellig volgens persbureau Reuters betrokken te zijn.