Binnenland

Groningen gefrustreerd over uitstel besluit sluiting Groninger gasveld

03-04-2024 10:14

Gas Groningen
Shutterstock.

Redactie, TPO, 3 april 2024 – Het besluit van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel over de definitieve sluiting van het Groninger gasveld voorlopig niet te behandelen, heeft in Groningen geleid tot onbegrip en bezorgdheid, meldt het ANP.

Twijfel over leveringszekerheid

Een meerderheid van de senatoren is niet volledig overtuigd van de verzekering van leveringszekerheid.

Provinciale Staten hebben aangegeven de kwestie woensdag te willen bespreken en hebben een verklaring ondertekend waarin staat dat ze het besluit niet kunnen accepteren.

Commissaris van de Koning René Paas uit zijn bezorgdheid over de “plotselinge uitstelbeweging” van de Eerste Kamer en benadrukt het belang van de definitieve sluiting van de gasputten in Groningen. Hij doet een dringend beroep op alle fracties in de senaat om dit in de wet vast te leggen.

Kritiek op BBB

De BoerenBurgerBeweging (BBB) in de senaat heeft gepleit voor uitstel van behandeling van de wet die de sluiting van de gasputten regelt, hoewel vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer hiermee hadden ingestemd. Dit heeft geleid tot kritiek vanuit verschillende Groningse fracties, waarbij de BBB wordt beschuldigd van onbetrouwbaarheid en het negeren van de veiligheidsbelangen van Groningers.

BBB-fractievoorzitter Gouke Moes ondersteunt het verzoek om de kwestie woensdag te bespreken in een (al geplande) vergadering van Provinciale Staten en benadrukt dat alle BBB-fracties onverminderd vóór het permanent sluiten van het Groningerveld zijn.

 

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) heeft bij de senatoren aangedrongen op spoed en heeft zijn teleurstelling geuit over het gebrek aan gehoor voor dit verzoek.