Binnenland

Adviescollege uit kritiek op strengere eisen gastouders

04-04-2024 10:18

Karien van Gennip minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Redactie, TPO, 4 april 2024 – Het is onduidelijk of de strengere eisen die het kabinet wil invoeren voor gastouders noodzakelijk zijn om de kwaliteit van deze vorm van opvang te verbeteren.

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk heeft in een advies aan demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA) opgemerkt dat de voorgestelde maatregelen vooral papieren veranderingen lijken te zijn, zonder duidelijk vastgesteld doel, meldt het ANP.

Pedagogische basisdoelen

De bezorgdheid van het kabinet over de kwaliteit van de gastouderopvang bestaat al geruime tijd. Gastouders bieden vaak opvang aan enkele jonge kinderen thuis.

Volgens Van Gennip varieert de kwaliteit sterk: ongeveer één op de vijf gastouders biedt opvang van lage of zeer lage pedagogische kwaliteit.

De nieuwe eisen zouden gastouders verplichten om te voldoen aan pedagogische basisdoelen, met nadruk op emotionele veiligheid en de ontwikkeling van sociale vaardigheden, en hen verplichten om coaching te ontvangen.

Risico eisen contraproductief

Het Adviescollege stelt echter vraagtekens bij de effectiviteit van deze maatregelen en de haalbaarheid ervan voor gastouders. Er is geen onderzoek gedaan naar de uitvoerbaarheid van de aanvullende eisen en het risico bestaat zelfs dat deze eisen contraproductief zijn, doordat gastouders kunnen afhaken.

Het ATR benadrukt dat er meer onderzoek nodig is naar wat echt effectief kan zijn om de gastouderopvang te verbeteren, vooral gezien de positieve trend waarbij gastouders recentelijk werken aan professionalisering en betere opvang bieden.

Dit alles terwijl de voorgestelde eisen gastouders jaarlijks miljoenen extra kosten.