Binnenland

Burgerschapsonderwijs vanaf 2026 examenvak voor mbo’ers

04-04-2024 13:52

Studenten in Nederland, Rawpixel.com/Shutterstock

Redactie, TPO, 4 april 2024 – Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten vanaf 2026 examens doen in burgerschapsonderwijs, meldt het ANP.

“Met een verplicht examen in de vorm van bijvoorbeeld een portfolio krijgt het burgerschapsonderwijs een belangrijkere plek en het geeft studenten duidelijkheid over de eisen waar ze aan moeten voldoen”, zegt Demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66)

De rechtsstaat, herkennen desinformatie en financiën beheer

Vorige zomer had de minister al aangekondigd dat de eisen voor het vak burgerschap zouden worden verhoogd. Volgens instanties zoals de Onderwijsinspectie waren de bestaande eisen te vaag en optioneel.

Het vak burgerschap omvat onder andere kennis over de werking van de rechtsstaat, het identificeren van desinformatie en het zelfstandig beheren van financiën.

Eerder had de minister afgezien van een examen, mede vanwege de studielast en de ongeschiktheid van een kennistoets als examenvorm. Nu blijkt echter dat een examen ook kan worden afgenomen aan de hand van een portfolio, heeft de minister besloten alsnog een instellingsexamen in te voeren.

Zowel studenten als docenten reageren positief op dit besluit, aldus het ministerie.