Binnenland

Dordrecht onderzoekt opties uitzetten derdelanders Oekraïne

04-04-2024 13:17

Oekraine ukrain
Oekraïense vluchtelingen,Drop of Light / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 4 april 2024 – De gemeente Dordrecht is bezig met een onderzoek om te bepalen of het hervatten van het uitzetten van derdelanders uit de opvang uit Oekraïne mogelijk is, meldt het ANP. Een woordvoerder heeft laten weten dat dit wellicht volgende week opnieuw kan worden opgestart.

Eerder deze week begon Dordrecht met het uitzetten van derdelanders, maar dit werd stopgezet in afwachting van duidelijkheid van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken.

Circa 90 derdelanders in Dordrecht

Dordrecht bood onderdak aan ongeveer 90 derdelanders in twee kantoorgebouwen, waarvan ongeveer 38 van hen afgelopen dinsdag de opvang moesten verlaten. Hiermee behoorde Dordrecht tot de eerste gemeenten die overgingen tot uitzettingen.

Later die dag oordeelde de Raad van State echter dat zes andere derdelanders voorlopig mogen blijven, in afwachting van een uitspraak over hun status, wat mogelijk ook van toepassing is op andere derdelanders.

Stoppen opvang derdelanders Oekraïne toegestaan

Ondanks de uitspraak van de Raad van State heeft Van der Burg in een brief aan de gemeenten op woensdagavond aangegeven dat zij toch door mogen gaan met het stoppen van de opvang van derdelanders uit Oekraïne, met uitzondering van enkele gevallen.

Derdelanders zijn mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne verbleven en na het uitbreken van de oorlog naar Nederland zijn gevlucht. De gemeente Dordrecht heeft verklaard dat zij “conform” de brief van Van der Burg handelt en dat ongeveer vijftig derdelanders nog steeds in de gemeentelijke opvang verblijven.

Een woordvoerder benadrukte dat er nieuwe voorbereidingen moeten worden getroffen voordat de opvang wordt stopgezet en dat ook dit proces zorgvuldig zal worden doorlopen.