Buitenland

Moskou: ‘Dialoog tussen Rusland en NAVO gezakt naar kritiek niveau nul’

04-04-2024 09:04

NAVO
Shutterstock.

Redactie, TPO, 4 april 2024 – Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Aleksander Groesjko, is de dialoog tussen Rusland en de NAVO tot een kritiek niveau nul gedaald, meldt het ANP.

Hij benadrukte tijdens de 75e verjaardag van het westerse bondgenootschap dat de relaties voorspelbaar en opzettelijk verslechteren, terwijl hij tegelijkertijd aangaf dat Rusland geen militair conflict met de NAVO of zijn leden wil.

Een belangrijke motivatie achter Ruslands invasie van Oekraïne begin 2022, in het licht van de langdurige strijd in dat land gedurende acht jaar, was om te voorkomen dat Oekraïne lid zou worden van de NAVO, aldus het ANP.

Overleg Frankrijk en Rusland

De ministers van Defensie van Frankrijk en Rusland hebben woensdag telefonisch overleg gevoerd, waarbij ze onder meer spraken over de voortdurende oorlog in Oekraïne en de recente dodelijke aanslag nabij Moskou. Dergelijke gesprekken op dit niveau zijn zeldzaam geworden sinds de grootschalige Russische invasie in Oekraïne in februari 2022.

Het Russische ministerie van Defensie verklaart dat het overleg aantoonde dat er “bereidheid” was voor een dialoog over Oekraïne, een bewering die direct werd tegengesproken door het Franse ministerie.

Gesprek op initiatief Frankrijk

Volgens Frankrijk was het telefoongesprek, geïnitieerd vanuit hun kant, voornamelijk gericht op de verhoogde dreiging van terrorisme. Hoewel er gesprekken waren over Oekraïne, bevestigt de Franse minister Sébastien Lecornu de Franse steun voor Kyiv’s strijd tegen Rusland, aldus het Franse ministerie.

In de Russische verklaring van het gesprek wordt vermeld dat de Russische minister Sergej Sjojgoe opmerkte, dat elke “praktische implementatie” van de suggestie van de Franse president Macron om troepen naar Oekraïne te sturen, “problemen voor Frankrijk zou creëren”.

Echter, Lecornu herinnerde Sjojgoe eraan dat Frankrijk Oekraïne zal blijven steunen zo lang als nodig is in de strijd “voor vrijheid en soevereiniteit”.