Buitenland

Israël laat meer humanitaire hulp in Gaza toe en heropent noordelijke grensovergang

05-04-2024 10:15

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu. Bloomberg.

Redactie, TPO, 5 april 2024 – Israël heeft besloten om meer humanitaire hulp toe te staan in de belegerde Gazastrook, waaronder het heropenen van een gesloten grensovergang in het noorden, meldt het ANP.

Dit besluit werd genomen na eisen van de Amerikaanse president Joe Biden, zo melden Israëlische media onder verwijzing naar het kabinet van premier Benjamin Netanyahu.

‘Verhoogde hulp van cruciaal belang’

Het veiligheidskabinet kondigde na een bijeenkomst donderdagavond aan dat tijdelijk humanitaire hulp via de Israëlische haven van Ashdod mag worden geleverd.

Daarnaast zal de grensovergang Erez in het noorden van de Gazastrook, die sinds de aanval op 7 oktober door de terreurorganisatie Hamas gesloten was, worden heropend. Bovendien zal Israël meer leveringen toestaan vanuit Jordanië via de grenspost Kerem Shalom.

Premier Netanyahu verklaart dat deze verhoogde hulp van cruciaal belang is om een humanitaire crisis te voorkomen en om de voortzetting van de gevechten en het bereiken van de oorlogsdoelen te verzekeren.

Amerikaanse hulp hangt af van handelingen Israël

In Washington groeit de frustratie over de humanitaire situatie in Gaza, zo meldde het Witte Huis donderdag. Voor het eerst heeft president Biden gewaarschuwd dat de Amerikaanse hulp voortaan afhangt van de handelingen van Israël.

 

De Verenigde Staten eisen een toename van de humanitaire hulp, de opening van extra grensovergangen en een afname van het geweld tegen burgers en hulpverleners, vooral na de aanval eerder deze week waarbij zeven hulpverleners omkwamen bij een Israëlische aanval op een konvooi van de ngo World Central Kitchen (WCK).

 

Dit incident leidde ertoe dat de Spaanse ngo’s Open Arms en WCK aankondigden te stoppen met hun pogingen om hulpgoederen over zee naar Gaza te brengen.

Het Witte Huis benadrukte in een verklaring dat deze maatregelen snel en volledig geïmplementeerd moeten worden.