Politiek

Kabinet ontwikkelt fundamenten nieuw financieringsstelsel kinderopvang, ouders krijgen meer zekerheid

05-04-2024 15:39

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 5 april 2024 – Het demissionaire kabinet werkt aan bouwstenen voor een nieuw financieringsstelsel om ouders meer zekerheid te bieden en de kinderopvang voor de meeste ouders goedkoper te maken, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Werken zou hierdoor ook lonender worden. In het coalitieakkoord is afgesproken om te streven naar een inkomensonafhankelijke vergoeding en te onderzoeken hoe de arbeidseis het best ingevuld kan worden.

Directe financiering van de kinderopvangvergoeding

De toeslagenaffaire en recente rapporten hebben aan het licht gebracht dat het huidige stelsel voor kinderopvangfinanciering moet veranderen. Momenteel betalen ouders de opvangkosten zelf en ontvangen ze daar een toeslag voor, wat onzekerheid met zich meebrengt.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin zij aangeeft dat het aan een volgend kabinet is om te beslissen over de toekomst van de financiering van de kinderopvang. De brief is mede namens minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs en staatssecretaris De Vries (Toeslagen en Douane) verstuurd.

Het kabinet overweegt directe financiering van de kinderopvangvergoeding, waarbij kinderopvangorganisaties een overheidsvergoeding aanvragen in plaats van ouders. Ouders betalen een eigen bijdrage, wat hen een zekere rekening oplevert zonder dat er een onzekere toeslag tegenover staat.

Hierdoor worden hoge terugvorderingen voorkomen en wordt de zekerheid voor ouders vergroot. Ook zal vooraf getoetst worden of een ouder aan de voorwaarden voldoet.

Het huidige kabinet heeft besloten dat de eigen bijdrage voor ouders inkomensonafhankelijk zal zijn, met een arbeidseis. Voor een volgend kabinet wordt ook directe financiering met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage uitgewerkt.

Gegevensuitwisseling kinderopvangorganisaties en overheid

Een goede gegevensuitwisseling tussen kinderopvangorganisaties en de overheid is een belangrijke randvoorwaarde voor directe financiering van de kinderopvangvergoeding.

Dienst Toeslagen, het ministerie van SZW en de kinderopvangsector zullen samenwerken om de gegevensleveringen te verbeteren. Daarnaast krijgt Toeslagen de mogelijkheid om kinderopvangorganisaties die herhaaldelijk geen gegevens aanleveren te beboeten.

Het kabinet plant een stapsgewijze verhoging van de kinderopvangtoeslag tot 2027 om tegemoet te komen aan de verwachte toename in de vraag naar kinderopvang door de geplande inkomensonafhankelijke vergoeding.

Minister Van Gennip zal op donderdag 11 april de verschillende opties voor het verhogen van de toeslag bespreken tijdens het Commissiedebat Kinderopvang met de Tweede Kamer.

Minister Van Gennip: “Het kabinet wil voorkomen dat mensen onnodig te maken krijgen met hoge terugvorderingen, een van de kernpunten uit de parlementaire enquêtes. Daarom is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuw financieringsstelsel voor kinderopvang, met meer zekerheid en minder risico voor ouders. We hebben belangrijke stappen gezet zodat een volgend kabinet het uiteindelijke besluit kan nemen. In de tussentijd blijven we hard werken aan verbeteringen binnen het kinderopvangstelsel voor ouders.”

Diverse verbeteringen doorgevoerd

In de afgelopen jaren zijn er al diverse verbeteringen doorgevoerd om hoge terugvorderingen van de kinderopvangtoeslag te verminderen.

Zo worden ouders nu persoonlijk geïnformeerd als hun aangevraagde toeslag afwijkt van de gegevens van de kinderopvangorganisatie, en is er een nieuwe Toeslagen-app geïntroduceerd om gegevens sneller en makkelijker te kunnen controleren en aanpassen.

Ook wordt er laagdrempelige of gespecialiseerde hulp geboden aan ouders die dat nodig hebben. De komende tijd zal er verder gewerkt worden aan verbeteringen in de kinderopvangtoeslag.