Politiek

PVV wil EU van binnenuit veranderen, geen oproep voor Nexit in EU-verkiezingsprogramma

05-04-2024 12:24

PVV-leider Geert Wilders.

Redactie, TPO, 5 april 2024 – De PVV streeft ernaar om Nederland weer op de eerste plaats te zetten in het Europees Parlement, maar heeft in haar verkiezingsprogramma geen expliciete vermelding meer van het verlaten van de EU, meldt het ANP.

Dat was nog wel het geval in het vorige EU-programma uit 2019, waarin een Nexit werd bepleit.

Beschermen Nederlandse soevereiniteit

De partij verklaart in zijn EU-verkiezingsprogramma 2024 nu dat ze vastbesloten is om van binnenuit veranderingen in de Unie te bewerkstelligen.

‘De Europese Unie van nu ontwikkelt zich in rap tempo tot een geopolitieke Unie. Voor ons geen Europese superstaat. We zullen keihard werken om de Unie van binnenuit te veranderen. Samenwerken met andere landen is prima, maar met behoud van onze nationale soevereiniteit en identiteit.’

Hoewel de PVV voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen november nog opriep tot een bindend referendum over een Nexit, ontbreekt deze oproep nu in het programma voor de Europese verkiezingen die begin juni worden gehouden.

Wel benadrukt de PVV de behoefte om de Nederlandse soevereiniteit te beschermen, bijvoorbeeld door het handhaven van het vetorecht van lidstaten. Een woordvoerder van de PVV was volgens het ANP niet beschikbaar voor verdere toelichting op vrijdag.

 

‘Lidstaten meer zeggenschap over opname migranten’

Het verkiezingsprogramma van de PVV pleit verder voor samenwerking met gelijkgestemde partijen en het beëindigen van ‘eurofiele dromen’.

Daarnaast wil de partij Europese regels aanpassen zodat lidstaten meer zeggenschap hebben over de opname van migranten. De PVV toont steun aan Oekraïne in haar strijd tegen de Russische agressie, maar laat in het programma niet blijken hoeveel financiële steun zij hiervoor willen vrijmaken.