Binnenland

Europese treinverbinding voor vers voedsel eind dit jaar van start

08-04-2024 13:59

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 8 april 2024 – De eerste internationale vrachttrein met vers voedsel zal naar verwachting het laatste kwartaal van 2024 gaan rijden. De trein rijdt tussen Noord- en Zuid-Europa en maakt een tussenstop in Rotterdam, meldt het ANP.

Al geruime tijd heeft de provincie Zuid-Holland, samen met onder andere ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gelobbyd voor dit initiatief. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer) heeft onlangs de plannen gepresenteerd op een Europese transportbeurs in Brussel.

Oslo – Valencia

Het voornemen is dat de trein in eerste instantie eens per week heen en weer zal rijden tussen Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, en Valencia in het oosten van Spanje.

Tijdens de reis zullen verschillende tussenstops worden gemaakt, waarbij Rotterdam als cruciaal knooppunt fungeert, aldus Zevenbergen.

Vanwege het omvangrijke tuinbouwgebied in Zuid-Holland en de grote hoeveelheden groente en fruit die via de haven van Rotterdam worden ingevoerd, is de stad van groot belang voor dit logistieke traject.

Verkorte reistijd en aanzienlijk minder CO2-uitstoot

Momenteel wordt vers voedsel veelal met vrachtwagens vervoerd door Europa, wat ruim vier dagen (honderd uur) in beslag neemt tussen Oslo en Valencia.

Met de introductie van de trein zou deze reistijd worden verkort tot zeventig uur, terwijl tegelijkertijd de CO2-uitstoot met 70 tot 90 procent zou kunnen worden verminderd, aldus de provincie Zuid-Holland.