Politiek

Informateurs Van Zwol en Dijkgraaf vol vertrouwen: ‘Wij gaan de weg omhoog naar de top’

08-04-2024 17:11

Binnenhof, foto @Georgios Tsichlis/Shutterstock

Redactie, TPO, 8 april 2024 – Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn optimistisch dat er voor hun deadline, medio mei, een begin zal zijn van een nieuw kabinet, meldt het ANP.

Na een dag van gesprekken met drie van de vier formerende partijen, tonen ze vertrouwen in de voortgang. Dijkgraaf benadrukt na afloop dat ze gestaag vooruitgaan en hun koers naar het einddoel volgen.

‘Verschillen tussen de vier partijen overbrugbaar’

Vorige week hadden de informateurs al gesprekken met NSC-leider Pieter Omtzigt. Op maandag spraken ze met Dilan Yeşilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Geert Wilders (PVV), samen met hun financiële experts.

Deze individuele gesprekken bieden de informateurs een beter inzicht in de belangrijke thema’s en mogelijke conflictpunten tussen de partijen.

Het voeren van afzonderlijke gesprekken helpt de informateurs om een helder beeld te krijgen van de standpunten en prioriteiten van elke partij, evenals van mogelijke struikelblokken. Desondanks zijn ze van mening dat de verschillen tussen de vier partijen overbrugbaar zijn.

Op dinsdag zullen ze doorgaan met het voeren van individuele gesprekken, wat hen zal helpen bij het leggen van de complexe puzzel die nodig is voor de formatie.