Buitenland

Israëlische troepen trekken zich terug uit Gaza in voorbereiding op aanstaande operaties

08-04-2024 09:44

IDF tank
AP Photo/Ohad Zwigenberg.

Redactie, TPO, 8 april 2024 – Israëlische troepen hebben zich zondag teruggetrokken uit de Gazastrook om zich volgens de Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallan, voor te bereiden op toekomstige operaties in met name de zuidelijke stad Rafah, meldt het ANP.

De stafchef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, benadrukt ook dat de terugtrekking niet het einde van de oorlog betekent: “Ondanks de militaire vooruitgang in Gaza de afgelopen maanden zijn niet alle doelen bereikt: alle gijzelaars thuis krijgen, de inwoners uit het noorden van Israël veilig naar hun huizen laten terugkeren en CACTUS in de hele Gazastrook verslaan.”

‘Rust en herstel van de manschappen’

De Amerikaanse regering schatte eerder in dat de vermindering van het aantal Israëlische troepen in het zuiden van de Gazastrook waarschijnlijk bedoeld is voor rust en herstel van de manschappen.

Israël heeft herhaaldelijk aangekondigd een grondoffensief in Rafah te plannen, omdat daar naar verluidt nog Hamasstrijders verblijven. Dit plan heeft echter internationaal veel kritiek ontvangen vanwege de aanwezigheid van honderdduizenden vluchtelingen in het gebied.