Binnenland

Minister investeert miljoenen euro’s in het bevorderen van de Friese taal

08-04-2024 16:52

De vlag van Friesland
Shutterstock.

Redactie, TPO, 8 april 2024 – De minister van Binnenlandse Zaken heeft miljoenen euro’s toegezegd om de Friese taal te bevorderen, wat voor het eerst resulteert in een gelijke financiële inzet van de Rijksoverheid en de provincie Friesland, meldt het ANP.

Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer

In Sneek hebben Commissaris van de Koning Arno Brok en minister Hugo de Jonge de nieuwe Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer (BFTK, bestuursafspraak Friese taal en cultuur) ondertekend, die loopt tot eind 2028.

De BFTK omvat een toewijzing van 1,4 miljoen euro door het Rijk voor Friestalig onderwijs, evenals 1,7 miljoen euro voor meertaligheidscoördinatoren in de Friese gemeenten.

Bovendien wordt het instituut voor de Friese taal Afúk gesteund met 1 miljoen euro, terwijl er ook steun komt voor de Friese historische bibliotheek Tresoar.

Tweetalige verkeersborden

Deze nieuwe afspraken beogen de zichtbaarheid van het Fries in de openbare ruimte te vergroten, waarbij de provincie onderzoekt of alle verkeersborden tweetalig kunnen worden gemaakt.

Door het Fries prominenter te presenteren, hoopt de provincie de taal aantrekkelijker en bekender te maken voor jongeren en nieuwkomers in Friesland.

De onderhandelingen verliepen moeizaam en hadden eigenlijk al voor 2024 afgerond moeten zijn. Echter, de aangenomen moties in de Tweede Kamer eind maart, met name die over de steun aan Afúk, hebben geleid tot een versnelling van het akkoord.

Als gevolg van deze moties moest de regering extra financiële middelen beschikbaar stellen. De nieuwe BFTK vormt de zesde afspraak tussen het Rijk en de provincie over de Friese taal.