Buitenland

Rechtse oppositiepartij Polen wint lokale verkiezingen volgens Exitpoll, partij Tusk verliest

08-04-2024 09:57

Donald Tusk
Poolse premier Donald Tusk. AP Photo/Martin Meissner.

Redactie, TPO, 8 april 2024 – De nationalistische oppositiepartij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) lijkt de lokale verkiezingen in Polen van zondag te hebben gewonnen, meldt het ANP. Dat blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos.

Dit resultaat suggereert dat premier Donald Tusk zijn grip op de macht niet versterkt.

Exitpoll: PiS behaalt 33,7 procent

Ondanks de waarschijnlijke voorsprong van PiS op de Burgercoalitie (KO) van Tusk, blijft de partij nog steeds kleiner dan de drie partijen in de coalitieregering gezamenlijk.

Volgens de exitpoll behaalt PiS 33,7 procent, terwijl KO 31,9 procent behaalt. De andere groepen in de regering, de centrumrechtse Derde Weg en Links, behalen respectievelijk 13,5 en 6,8 procent van de stemmen, aldus Ipsos.

Zestien regionale parlementen

Polen heeft zondag gestemd voor zestien regionale parlementen, waarvan de samenstelling in grote lijnen de steun voor de belangrijkste partijen weerspiegelt. Daarnaast zijn duizenden lokale raadsleden en burgemeesters gekozen tijdens deze verkiezingen.

Bij de parlementsverkiezingen in oktober leden de nationalistische conservatieven van PiS een nederlaag, na bijna tien jaar aan de macht te zijn geweest.

Sindsdien wordt het land geregeerd door een coalitie van pro-Europese centrumlinkse partijen onder leiding van Tusk.