Binnenland

Woerden: ernstig vervuild terrein gesaneerd om plaats te maken voor woningbouw

08-04-2024 14:15

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 8 april 2024 – Een stuk grond gelegen aan de Hoge Rijndijk in Woerden, waarvan de bodem ernstig is verontreinigd door de activiteiten van een metaalbewerkingsbedrijf na de Tweede Wereldoorlog, wordt gesaneerd en herontwikkeld voor woningbouw, meldt het ANP.

De provincie Utrecht, de voormalige eigenaren van het terrein en de nieuwe eigenaar, de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU), hebben hiervoor een overeenkomst ondertekend.

Risico negatieve gevolgen drinkwaterwinning

De bodemverontreiniging heeft geleid tot aanzienlijke saneringskosten, wat potentiële marktpartijen die geïnteresseerd waren in het bouwen van woningen op het terrein heeft doen afhaken.

Daarnaast bestaat het risico dat de bodemverontreiniging op termijn negatieve gevolgen kan hebben voor de drinkwaterwinning, aldus de provincie Utrecht.

Om te voorkomen dat de bodemverontreiniging zich verspreidt naar aangrenzende grondwaterbeschermings- en waterwingebieden, is het noodzakelijk dat de sanering binnen vier jaar van start gaat.

Bijna miljoen euro aan saneringskosten

De kosten van deze sanering kunnen oplopen tot bijna een miljoen euro, waarvoor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat budget beschikbaar heeft gesteld. Tevens dragen de verkopers bij aan de kosten voor onderzoek en sanering.

Eind maart is het terrein overgedragen aan de OMU, die als zelfstandige uitvoeringsorganisatie van de provincie leegstaande en verouderde kantoor- en bedrijfsruimtes herbestemt.

De OMU-directeur, Frank Hazeleger, heeft aangekondigd dat de bestaande gebouwen op het terrein zo snel mogelijk zullen worden gesloopt en dat de bestemming zal worden gewijzigd naar woningbouw.