Buitenland

Zelensky: ‘Patriots moeten nú ingezet worden, anders verliest Oekraïne de oorlog’

08-04-2024 11:47

President van Oekraïne, Volodymyr Zelensky @Printscreen video X

Redactie, TPO, 8 april 2024 – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondag in een videoboodschap op het social media-platform X gezegd dat het land de oorlog met Rusland verliest, als het Amerikaanse congres een omvangrijk militair hulppakket niet goedkeurt.

Het voorgestelde hulppakket van zo’n 55 miljard euro (60 miljard dollar) wordt al maandenlang geblokkeerd door de Republikeinen in het Congres. Bij het uitblijven van deze hulp zouden ook andere landen zich volgens Zelensky moeten opmaken voor Russische agressie.

“Patriots moeten nú worden ingezet in Oekraïne, zodat ze later niet alsnog langs de volledige oostelijke flank van het NAVO-gebied ingezet moeten worden.”

‘Situatie is buitengewoon ernstig’

Zelensky richt zich in de videoboodschap direct tot de Oekraïners. Hij noemt de situatie in Charkov buitengewoon ernstig, met voortdurende Russische terreur waaronder inmiddels ook op dagelijkse basis luchtbombardementen.

De Oekraïense president zegt ook dat ze zoeken naar manieren om de luchtverdedigingscapaciteit van Kharkiv te versterken.

Zowel het Oekraïne leger als  diplomaten zijn betrokken bij deze taak, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor communicatie op internationaal niveau en het onderhouden van dagelijkse dialogen met partners.

 

‘Slechts een kwestie van politieke wil’

Het is volgens Zelensky overduidelijk dat het huidige Oekraïne luchtverdedigingssysteem ontoereikend is en dat dit ook bekend is bij alle partners.

De wereld moet volgens hem eindelijk de pijn voelen die wordt veroorzaakt door Russische terroristen in steden zoals Charkov, Kupyansk, en de regio’s Donetsk, Zaporizja, Soemy en vele andere Oekraïense gemeenschappen:

“Er zijn wereldwijd luchtverdedigingssystemen beschikbaar die kunnen helpen. Het is slechts een kwestie van politieke wil om ze naar Oekraïne te brengen.”

Verder zegt hij dankbaar te zijn voor die landen die al hulp hebben geboden. Het is nu de persoonlijke verantwoordelijkheid van Oekraïense diplomaten om actief te zijn bij het voltooien van deze missie, samenwerkend met landen die beschikken over de benodigde systemen.