Politiek

Meerderheid Kamer steunt wetsvoorstel die zelfmoord moet voorkomen

09-04-2024 11:43

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 9 april 2024 – Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft haar steun uitgesproken voor een initiatiefwetsvoorstel van de ChristenUnie, waarin wordt benadrukt dat de overheid alles in het werk moet stellen om suïcide te voorkomen, meldt het ANP.

D66 heeft aangegeven dit voorstel ook te ondersteunen, waardoor het voldoende steun heeft gekregen.

Zelfmoordpreventielijn 113 altijd gratis beschikbaar

Eerder sloten PvdA-GroenLinks, CDA, SGP en SP zich al aan bij dit initiatief. Later hebben ook NSC, BBB en de Partij voor de Dieren hun handtekening onder het plan gezet, dat onder andere garandeert dat de zelfmoordpreventielijn 113 altijd gratis beschikbaar blijft.

Het drie jaar geleden ingediende plan heeft als doel om de preventie van zelfmoord te waarborgen.

“Elke dag vinden er helaas vijf zelfdodingen plaats in Nederland, en nog veel meer pogingen. Effectieve hulp kan levens redden,” aldus Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

In het voorstel wordt onder andere bepaald dat de minister van Volksgezondheid verantwoordelijk wordt en een onderzoeksprogramma moet opzetten, terwijl ook de verplichtingen van gemeenten om zelfmoord te voorkomen duidelijk worden vastgelegd.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de Wet integrale suïcidepreventie, het voorstel tot wijziging van de Wet publieke gezondheid ter bevordering en verankering van integrale suïcidepreventie.