Economie

Nibud: financiële situatie voor meerderheid van de huishoudens verbeterd

09-04-2024 14:01

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 9 april 2024 – De financiële situatie van Nederlandse huishoudens toont een positieve ontwikkeling. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport  ‘Geldzaken in de praktijk 2024‘ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart presenteert deze resultaten tijdens het Nibud Jubileumcongres ‘Het leven betaalbaar’, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van het instituut.

Een derde van de huishoudens komt moeilijk rond

Hij benadrukt echter dat ondanks deze verbeteringen, sommige groepen minder controle hebben over hun inkomsten en dat toeslagen niet altijd de benodigde zekerheid bieden om grip op het leven te houden.

Het percentage huishoudens dat makkelijk of zeer makkelijk kan rondkomen is sinds 2018 gestegen van 34 naar 42 procent. Hoewel het percentage huishoudens dat moeite heeft met rondkomen is afgenomen, worstelt nog steeds een derde van de huishoudens om financieel rond te komen.

Volgens Vliegenthart hebben overheidsmaatregelen om huishoudens te ondersteunen bijgedragen aan deze verbeteringen, maar profiteren vooral mensen met een vaste baan en een stabiel inkomen hiervan.

Noodzaak van inkomensbescherming vóóraf

Desondanks blijven bepaalde groepen financieel kwetsbaarder en onzekerder dan anderen. Huurders en huishoudens met lagere en/of wisselende inkomens ervaren bijvoorbeeld minder controle over hun financiële situatie, ondanks hun actieve betrokkenheid bij hun geldzaken.

Ook jongvolwassenen hebben vaker moeite met rondkomen en maken zich meer zorgen over hun financiële situatie.

Het is voor huishoudens die moeite hebben met rondkomen niet altijd duidelijk waar ze recht op hebben wat betreft toeslagen. Vooral voor flexwerkers en zelfstandigen zijn de vooruitzichten vaak onzeker.

Het Nibud benadrukt de noodzaak van inkomensbescherming vóóraf, om zekerheid te bieden en grip op het leven te behouden.

Daarnaast blijkt dat de energietransitie voor financieel kwetsbare groepen nog onbeheersbaar is, waarbij bijna een op de tien huishoudens aangeeft de verduurzaming van hun huis niet te kunnen betalen.