Buitenland

Biden uit kritiek op Netanyahu: ‘Zijn aanpak in de oorlog in Gaza is een fout’

10-04-2024 10:23

President Joe Biden
Washington, D.C. United States 20 January 2022. Joe Biden, United States President. Marlin360 / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 10 april 2024 – De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag in een interview met Univision, een Amerikaanse, Spaanstalige TV zender, kritiek geuit op de aanpak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de oorlog in Gaza, meldt Reuters.

Hij noemt het een “fout” en bekritiseert de aanpak als een benadering waar hij het niet mee eens is. Biden veroordeelt ook eerdere Israëlische bombardementen in Gaza, noemt ze “willekeurig” en beschrijft de militaire acties als “overdreven”.

Biden roept in het interview op tot een staakt-het-vuren en verzoekt Israël om de komende zes tot acht weken volledige toegang te verlenen voor voedsel en medicijnen die het land binnenkomen:

“Ik heb met iedereen gesproken, van Saoedi-Arabië, Jordanië tot aan Egypte. Ze zijn allemaal bereid om voedsel binnen te brengen in het land. Er is geen excuus om geen medicijnen te leveren en niet te voorzien in de voedselbehoeften van de mensen in nood, dat moet nu gebeuren”.

 

 

Het Witte Huis meldde eerder dat Biden vorige week tijdens een telefoongesprek met Netanyahu dreigde de Amerikaanse steun voor Israëls offensief voorwaardelijk te maken, afhankelijk van concrete stappen om hulpverleners en burgers te beschermen.

Deze dreiging volgde op een Israëlische luchtaanval, waarbij zeven medewerkers van de hulporganisatie World Central Kitchen omkwamen.

De militaire acties van Israël in Gaza hebben wereldwijd kritiek gekregen en leidden, ook in de VS, tot protesten van anti-oorlogsactivisten, moslims en Arabisch-Amerikanen. Zij eisen een permanent staakt-het-vuren en beperkingen op Amerikaanse militaire steun voor Israël.