Binnenland

Utrecht: Nieuw stedelijk solidariteitsfonds moet vrijwillige ouderbijdrage vervangen

10-04-2024 14:42

Redactie, TPO, 10 april 2024 – De gemeente Utrecht en schoolbesturen in het basisonderwijs slaan de handen ineen om een stedelijk solidariteitsfonds op te zetten ter vervanging van de vrijwillige ouderbijdrage per school, meldt het ANP.

Volgens het plan zullen scholen de ouderlijke bijdragen die zij jaarlijks ontvangen storten op een gemeenschappelijke ‘rekening’.

‘Scholen niet langer afhankelijk door collectieve pot’

Het doel is om het ingezamelde geld eerlijk te verdelen om zo alle kinderen gelijke kansen te bieden. Wethouder Eelco Eerenberg van Onderwijs benadrukt dat scholen dan niet meer afhankelijk zullen zijn van individuele ouderbijdragen, maar van de collectieve pot.

Vanuit deze gedeelde pot zullen alle deelnemende scholen een gelijk bedrag per leerling ontvangen. Als het fonds ontoereikend is, zullen de schoolbesturen dit bedrag per leerling aanvullen.

Uit deze pot kunnen scholen diverse activiteiten financieren, zoals uitstapjes en sportdagen. Momenteel variĆ«ren de vrijwillige bijdragen in Utrecht van niets tot honderden euro’s per kind. Ouders behouden de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel zij willen bijdragen aan het fonds.

Bezwaren bij andere koepels

Wethouder Eerenberg roept ouders op om niet alleen gul te geven voor hun eigen kinderen, maar ook voor anderen. Hij hoopt dat ouders elkaar hiermee kunnen ondersteunen.

De schoolbesturen hebben ervaren dat sommige ouders bereid zijn om extra bij te dragen, wat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Ook wordt overwogen om het bedrijfsleven te vragen bij te dragen aan het fonds.

Hoewel een aantal schoolbesturen, goed voor ongeveer de helft van de basisscholen, interesse heeft getoond om deel te nemen aan het fonds, zijn er nog bezwaren bij andere koepels.

De werkgroep die de plannen verder ontwikkelt, tracht deze bezwaren weg te nemen. De lancering van het fonds staat gepland voor 2025.