Buitenland

VS verkopen Oekraïne voor ruim 127 miljoen euro aan apparatuur voor upgrades luchtverdedigingssystemen

10-04-2024 09:34

Patriot
Lanceerstation van een Patriot PAC-2. @Defensie, archiefbeeld

Redactie, TPO, 10 april 2024 – De Verenigde Staten gaan Oekraïne voor 138 miljoen dollar (ruim 127 miljoen euro) aan apparatuur verkopen om HAWK-luchtverdedigingssystemen te onderhouden en te upgraden, om zo de bescherming tegen Russische drone- en kruisraketaanvallen te versterken, meldt Reuters.

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bracht dit nieuws naar buiten tijdens een gesprek met Reuters op dinsdag.

Recente subsidie van 300 miljoen dollar

In 2022 begon de VS met het verzenden van HAWK-interceptorraketten naar Oekraïne als vervanging voor de draagbare Stinger-luchtverdedigingsraketsystemen, die een kleiner en korter bereik hadden. Sindsdien heeft Oekraïne meerdere luchtverdedigingssystemen ontvangen, waaronder het door de VS gemaakte Patriot-systeem.

De waarde van deze (militaire) verkoop van de VS aan Oekraïne bedraagt maximaal 138 miljoen dollar, zoals bevestigd door de functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak.

Ondanks het feit dat Oekraïne veel van zijn Amerikaanse fondsen heeft uitgeput, ontving Kiev recentelijk een subsidie van 300 miljoen dollar aan militaire financiering van de VS, als onderdeel van de onlangs ondertekende jaarlijkse defensiebegroting.

Deze financiering zal worden aangewend om de aanschaf van de apparatuur te bekostigen, inclusief engineering en integratie voor communicatie, en de modernisatie van HAWK-brandeenheden.

Daarnaast omvat de verkoop ook componenten voor de hercertificering van oudere eenheden, gereedschap, test- en ondersteuningsapparatuur, reserveonderdelen en meer.

Presidentsrecht voor snelle overdracht HAWK-apparatuur

De uitvoering van de verkoop zal naar verwachting tijdelijke dienstreizen naar Europa vereisen van ongeveer vijf Amerikaanse overheidsmedewerkers en vijftien vertegenwoordigers van aannemers om training en instandhouding te ondersteunen, aldus de functionaris.

Eerder is het presidentsrecht al gebruikt om HAWK-apparatuur over te dragen aan Oekraïne. Deze bepaling stelt de Verenigde Staten in staat om snel defensieartikelen en -diensten uit Amerikaanse voorraden over te dragen zonder goedkeuring van het Congres, als reactie op noodsituaties.

De MIM-23 HAWK, oorspronkelijk een acroniem voor ‘Homing All the Way Killer’, werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 50 van de vorige eeuw toen het Amerikaanse leger op zoek was naar manieren om aanvallen van hoogvliegende strategische bommenwerpers te weerstaan.

Het systeem is in de loop der jaren geüpgraded ten behoeve van storingen en andere tegenmaatregelen, en is uiteindelijk geëxporteerd naar meer dan een dozijn landen, aldus het Amerikaanse Army Aviation and Missile Life Cycle Management Command.