Binnenland

Zuid-Holland vreest overname regie woningbouw door De Jonge

10-04-2024 15:54

Woningbouw (Pixabay)

Redactie, TPO, 10 april 2024 – Verschillende partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland uiten bezorgdheid over de mogelijke inmenging van Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in de regie over de woningbouw. Hierdoor verliest het provinciebestuur mogelijk de controle, meldt het ANP.

De Jonge en het Zuid-Hollandse college van Gedeputeerde Staten zijn het oneens over de aanpak van de woningnood. Dat resulteerde afgelopen maand nog in een brief naar zowel Zuid-Holland als de Tweede Kamer, waarin de minister dreigde om juridische instrumenten in te zetten.

Zorgen om dreigende verlies van controle

Tijdens een commissievergadering uitte Steven Datema van de ChristenUnie zijn zorgen over het dreigende verlies van controle: “Ons dreigt het stuur uit handen te worden genomen.”

Gerard van de Breevaart van de SGP benadrukte dat er ‘grote dingen’ op het spel staan en dat de provincie mogelijk buiten spel komt te staan zonder duidelijkheid over mogelijke oplossingen.

In een poging om de situatie te begrijpen en te voorkomen dat De Jonge ingrijpt, stelde Vinesh Lalta van D66 vragen aan gedeputeerde Anne Koning. Echter, er kwam geen duidelijk antwoord, aangezien Koning niet openlijk wilde ingaan op de gesprekken met De Jonge.

De Staten zullen pas op 26 april een toelichting krijgen, achter gesloten deuren, waardoor de onzekerheid blijft voortbestaan.

Verdeeldheid

De verdeeldheid over dit onderwerp strekt zich zelfs uit tot binnen de Zuid-Hollandse coalitie. GroenLinks-PvdA steunt gedeputeerde Koning en veroordeelt de inmenging van De Jonge als ‘volstrekt onacceptabel en ondemocratisch’.

De VVD neigt juist meer naar de lijn van de minister en pleit voor zo min mogelijk belemmeringen voor de bouw. De Jonge heeft aangegeven dat afwijkende maatregelen van Zuid-Holland volgens hem de woningbouw eerder vertragen dan versnellen, wat de impasse verder vergroot.