Politiek

Ollongren ondertekent intentieverklaring voor nauwere militaire samenwerking met Moldavië

11-04-2024 16:57

Minister van Defensie Kajsa Ollongren

Redactie, TPO, 11 april 2024 – Nederland en Moldavië zullen nauwer militair gaan samenwerken. Demissionair minister van Defensie, Kajsa Ollongren (D66), ondertekende hiervoor tijdens haar bezoek aan het land een intentieverklaring, meldt het ANP.

Volgens Ollongren is versterking van de defensie in Moldavië noodzakelijk vanwege de huidige veiligheidssituatie.

Focus op cyberveiligheid

Nederland staat volgens de minister klaar om hierbij te ondersteunen, met een focus op cyberveiligheid. Naast trainingen en oefeningen zal Nederland zich voornamelijk richten op cyberveiligheid in Moldavië. Een Nederlandse cyberexpert is inmiddels al actief in het land.

Daarnaast zal Nederland 4 miljoen euro bijdragen aan een EU-missie om Moldavië te helpen bij het weerstaan van digitale aanvallen, voornamelijk vanuit Rusland.

Minister Ollongren benadrukt de ernst van de Russische dreiging, die zij als zeer intens beschouwt. Ze waarschuwt voor een toenemende Russische inmenging in Moldavië, met het oog op een referendum over het EU-lidmaatschap en presidentsverkiezingen later dit jaar.

Russische dreiging vanuit Transnistrië en Gagauzia

De Russische dreiging komt voornamelijk vanuit de afgescheiden regio Transnistrië, waar Russische militairen zijn gestationeerd. En vanuit de autonome regio Gagauzia, waar een sterke Russische invloed heerst.

De leider van Gagauzia heeft recentelijk tweemaal Moskou bezocht, wat de toenemende banden met Rusland onderstreept.