Binnenland

GGD: verhoogde concentraties PFOS in twee Friese wateren, consumeer geen eieren

12-04-2024 15:21

De vlag van Friesland
Shutterstock.

Redactie, TPO, 12 april 2024 – GGD Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te consumeren die afkomstig zijn van kippen die water hebben gedronken uit de Jelsumer Feart en Lytse Feart, meldt het ANP.

In deze twee vaarten, ten noorden van Leeuwarden, zijn verhoogde concentraties PFOS aangetroffen. Het Wetterskip Fryslân tracht momenteel de omvang van de vervuiling vast te stellen en de bronnen van de verontreiniging te identificeren.

Gezondheidsrisico’s bij frequent gebruik

Eerder deze maand adviseerde de GGD al om het water uit beide vaarten niet te gebruiken voor tuinen of als drink-, zwem- en viswater. Daarnaast wordt het eten van vis uit deze vaarten afgeraden.

Het advies is nu ook om huisdieren niet te laten zwemmen in de Jelsumer Feart en Lytse Feart en hen er ook niet uit te laten drinken.

Recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangetoond dat eieren van particuliere kippen hoge concentraties PFAS kunnen bevatten, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt bij frequent gebruik over een langere periode.

Het wordt daarom geadviseerd om af te wisselen met eieren uit de supermarkt, die volgens het onderzoek veilig zijn om te consumeren.

Hobbykippen

Eerder werd al vastgesteld dat eieren van hobbykippen in de omgeving van de chemische fabriek Chemours in Dordrecht verhoogde concentraties PFAS bevatten.

Om deze reden adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al geruime tijd om uit voorzorg geen eieren uit deze regio te eten.