Binnenland

islamitische centrum: ’Nederlandse moslims zijn verplicht om niet-moslims te haten’

12-04-2024 11:15

Fragment uit podcast YouTube

Redactie, TPO, 12 april 2024 – Islamleraar Musa Ibn Yusuf van het islamitische centrum Ar-Rahmah in Veenendaal propageert het idee dat Nederlandse moslims verplicht zijn om niet-moslims te haten en dat vijandigheid tegenover andersgelovigen noodzakelijk is, meldt De Telegraaf.

Hij uit zijn standpunten in een podcast op YouTube, waarin hij woedend reageert op een gebaar van saamhorigheid tussen een kerk en een moskee tijdens de ramadan-maand.

“De term saamhorigheid duidt op dat je een bepaalde band en verbondenheid hebt met mensen, maar er is geen saamhorigheid met christenen en Joden. Die zal er ook nooit zijn. Samen leven is iets anders, dat moet je op een goede manier doen. Maar het is gevaarlijk om met dat soort termen (red. saamhorigheid) aan te komen zetten.”

Dit standpunt, dat haat jegens niet-gelovigen legitimeert, staat haaks op de gangbare opvattingen over verdraagzaamheid en samenwerking tussen verschillende religies in Nederland.

Principe van afkeer van andersdenkenden en ongelovigen

De AIVD maakt zich al geruime tijd zorgen over het salafistische principe van ‘al-walaa wa-l-baraa’ (genegenheid en afkeer), dat onder salafisten wordt verspreid. Dit principe omvat onder meer afkeer van andersdenkenden en ongelovigen, wat kan leiden tot afkeer van de Nederlandse samenleving als geheel.

Als deze denkbeelden wijdverspreid raken, vormen ze een bedreiging voor de democratische rechtsorde van Nederland.

 

Hoewel sommige Nederlandse salafisten de laatste jaren een meer gematigde koers lijken te volgen om een breder publiek aan te spreken, blijven anderen vasthouden aan strikte en antidemocratische interpretaties van de wahhabi-salafistische leer.

Dit roept vragen op over de invloed van dergelijke groeperingen op de Nederlandse samenleving en het behoud van democratische waarden.

Ideologie verspreid via moskeeschool

Ar-Rahmah, het islamitische centrum waar Musa Ibn Yusuf actief is, blijft zich ontwikkelen en verspreidt zijn ideologie onder jonge kinderen via een moskeeschool. Deze school, genaamd At-Tauhied, biedt lessen in geloofsleer, gedrag en de Arabische taal aan kinderen vanaf vijf jaar oud.

Daarnaast organiseert het centrum verschillende activiteiten en heeft het ambitieuze toekomstplannen, waaronder het oprichten van een erkend zorgcentrum en het verwerven van een boerderij voor diverse activiteiten die in lijn zijn met de islamitische traditie.