Buitenland

OM België: onderzoek gestart naar vermeende Russische beïnvloeding Europarlementariërs

12-04-2024 12:41

Europees parlement Brussel
Shutterstock.

Redactie, TPO, 12 pril 2024 – België is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar vermeende beïnvloeding van Europarlementariërs door Rusland, meldt het ANP.

De Belgische inlichtingendiensten brachten deze beïnvloeding volgens premier Alexander De Croo aan het licht.

Beïnvloeding vastgesteld

Dit onderzoek komt voort uit waarschuwingen van Tsjechië, dat recentelijk een netwerk ontdekte dat Europese politici betaalde voor de verspreiding van Russische propaganda.

Hoewel er geen bewijs is gevonden van directe betalingen aan Europarlementariërs in België, bevestigt De Croo dat de beïnvloeding heeft plaatsgevonden. De premier weigert echter details te verstrekken over het aantal betrokken Europarlementariërs, hun nationaliteit of specifieke identiteit.

Eerder meldden Tsjechische media dat ook Nederlandse politici mogelijk betrokken waren bij de Russische operatie.

‘Inmengingsnetwerk’

De Croo onthult dat Rusland tot doel had om bij de Europese verkiezingen in juni meer pro-Russische Europarlementariërs verkozen te krijgen, om zo de Russische visie sterker te laten doorklinken in het Europees Parlement.

Het vermeende “inmengingsnetwerk” zou actief zijn geweest in meerdere Europese landen, waaronder België.

Als reactie op deze dreiging heeft België woensdag een strafrechtelijk onderzoek gestart. Bovendien heeft het land dringend overleg gevraagd bij Eurojust, dat de samenwerking tussen Europese justitiediensten coördineert.

Europees Openbaar Ministerie en OLAF

De Croo benadrukt de noodzaak voor het Europees Openbaar Ministerie en OLAF (de fraudebestrijdingsdienst van de EU) om in actie te komen tegen deze vermeende Russische dreiging.

Op de EU-top in Brussel volgende week zal De Croo het onderwerp aansnijden, waarbij hij de nadruk zal leggen op het waarborgen van vrije en veilige verkiezingen.