Buitenland

Britse generaal: mogelijke nederlaag voor Oekraïne dit jaar

13-04-2024 12:36

Oekraine
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Redactie, TPO, 13 april 2024 – De gepensioneerde Britse generaal Sir Richard Barrons waarschuwt dat Oekraïne dit jaar een ernstig risico loopt om de oorlog te verliezen, aldus het ANP.

Hij deelt zijn bezorgdheid in een interview met de BBC, waarin hij aangeeft dat Oekraïne het gevoel kan krijgen dat de strijd niet te winnen is. Dit zou de motivatie om te blijven vechten weleens kunnen ondermijnen.

Russisch offensief dreigt deze zomer

Hoewel Oekraïne nog niet op het punt is beland waarop het de oorlog zou kunnen verliezen, kampt het Oekraïense leger met uitdagingen zoals een tekort aan munitie, troepen en luchtverdediging. Barrons benadrukte verder dat het tegenoffensief van vorig jaar er niet in slaagde om de Russen terug te dringen.

Barrons waarschuwt dat het aankomende offensief van de Russen zal plaatsvinden met een overmacht aan artillerie, munitie en troepen. Ook worden er volgens hem nieuwe wapens ingezet, zoals zweefbommen.

Hij benadrukt dat het Russische offensief naar verwachting deze zomer zal beginnen en dat er een risico bestaat dat Russische troepen doorbreken.