Achtergrond

Luchtverdedigingssystemen Israël succesvol: 99 procent Iraanse drones en rakketten onderschept

15-04-2024 13:36

Bron: OnePixelStudion/Shutterstock

Redactie, TPO, 15 april 2024 – Israël demonstreert een opmerkelijke defensieve prestatie door in de nacht van zaterdag op zondag 99 procent van de Iraanse drones en raketten succesvol uit de lucht te schieten, aldus het Israel Defence Forces (IDF).

Deze inspanning werd ondersteund door bondgenoten, maar vooral door het uiterst geavanceerde, meerlaagse luchtverdedigingssysteem van Israël. Toch laat de zorgvuldig geplande Iraanse aanval een krater achter op de luchtmachtbasis Nevatim in de Negevwoestijn als herinnering aan het Iraanse geweld.

Teheran verschiet ruim 60 ton aan explosieven

De aanval van Iran is nauwkeurig voorbereid, met verschillende golven van drones  (circa 170), kruisraketten (circa 30)  en ballistische raketten (circa 120), die worden ingezet vanuit Irak, Jemen, en Libanon, met als doel de Israëlische luchtafweer te overweldigen: Teheran verschiet in totaal pakweg 60 ton explosieven.

Bron: Israel Defence Forces (IDF)

Bron: Israel Defence Forces (IDF)

De aanval begint met een zwerm killer drones die in negen uur tijd de meer dan 1200 kilometer lange afstand naar Israël afleggen. Vervolgens komen tientallen laagvliegende kruisraketten aan, die Israël binnen twee uur bereiken.

De aanval wordt afgesloten met ballistische raketten die in amper twaalf minuten hun doel bereiken. Daarnaast worden er ook beschietingen uitgevoerd vanuit Irak, Jemen en Libanon.

Israëlische verdediging succesvol dankzij eigen luchtverdedigingssystemen

Ondanks deze gecoördineerde aanval, slaagt Israël erin om alle bedreigingen buiten zijn luchtruim te neutraliseren, dankzij de inzet van onder andere jachtvliegtuigen en luchtafweersystemen van de VS, het VK, Frankrijk, Jordanië, en enkele anonieme landen.

Het overweldigende succes van de Israëlische verdediging is grotendeels te danken aan zijn eigen luchtverdedigingssystemen, waaronder het Iron Dome, de Slinger van David en de Arrow 2 en 3.

Deze systemen, die een lange geschiedenis van miljarden investeringen en ontwikkeling achter zich hebben, vormen een superieur, gelaagd verdedigingsschild tegen luchtaanvallen zoals die van Iran.

Iron Dome

Het meest bekende luchtafweersysteem is de Iron Dome, met een bereik van 70 kilometer. Deze Israëlische installatie, voorzien van een radarsysteem en drie of vier lanceerbatterijen met elk twintig raketten, is ontworpen om granaten en kleine raketten op korte afstand te onderscheppen.

Tijdens de gebeurtenissen op zaterdag heeft de Iron Dome echter een beperkte rol gespeeld.

 

De Slinger van David

De Slinger van David, met een bereik van 40 tot 300 kilometer en een hoogte van 15 kilometer, vormt het middelste verdedigingsniveau en is gericht op zowel korte als middellange afstanden.

Dit systeem, ontwikkeld door Amerika en Israël als een geavanceerde variant van de Patriot, verwijst naar de historische slinger waarmee David Goliath versloeg.

Arrow Aerial Defense System

De hoogste laag van het geavanceerde, meerlagige Israëlische luchtafweersysteem wordt gevormd door het Arrow Aerial Defense System. Dit systeem, ontwikkeld door de Verenigde Staten en Israël, beschikt over hypersonische raketten met een bereik van 2400 kilometer.

Het Arrow Aerial Defense System kan zware, intercontinentale ballistische raketten onderscheppen, zelfs als deze via de ruimte worden afgevuurd. Met een hoogte van meer dan 100 kilometer biedt het een krachtige bescherming tegen langeafstandsbedreigingen.

 

Israëlische verdediging geschat op 1,3 miljard dollar

De indrukwekkende prestatie van de Israëlische luchtverdediging benadrukt echter ook de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd.

Luchtafweerraketten zijn kostbaar en relatief schaars, met elk een prijskaartje van miljoenen dollars. Alleen al aan elke Arrowraket hangt een prijskaartje van een slordige 2 miljoen dollar.

De kosten van de Israëlische verdediging op zaterdag worden volgens Israëlische media geschat op ongeveer 1,3 miljard dollar, inclusief uitgaven voor raketten van luchtafweersystemen en brandstof voor jachtvliegtuigen.