Binnenland

Nieuw cijfers tonen verharding samenleving in geweld tegen politie

15-04-2024 18:34

Demonstratie in Amsterdam.

Redactie, TPO, 15 april 2024 – Het aantal gevallen van agressie en geweld tegen politieambtenaren is al geruime tijd te hoog, meldt de Nationale Politie. Ook is de heftigheid van de incidenten aanzienlijk toegenomen.

Vorig jaar werden ongeveer 12.500 agenten geconfronteerd met verschillende vormen van agressie tot geweld, wat door programmamanager Geweld Tegen Politie Ambtenaren (GTPA) Henk van Dijk als “onaanvaardbaar hoog” wordt beschouwd: “De verharding in de samenleving lijkt zich te vertalen in deze cijfers.”

‘Gemaskerde, onherkenbare jongeren belagen agenten’

Uit cijfers blijkt dat de meeste incidenten belediging betreffen (5543). Daarnaast hebben vorig jaar meer dan duizend collega’s melding gemaakt van mishandeling. Bovendien zijn er gevallen van poging tot zware mishandeling (152), poging tot doodslag (111) en poging tot moord (11) geregistreerd.

Ook zijn vorig jaar 142 incidenten gemeld, waarbij agenten werden bekogeld met (zwaar) vuurwerk. Dit gebeurde tijdens demonstraties, voetbalrellen en rond de jaarwisseling.

Een zorgwekkende ontwikkeling is bovendien de trend waarbij groepen gemaskerde, onherkenbare jongeren agenten met zwaar vuurwerk belagen. Van Dijk: “Gooien met zwaar explosief vuurwerk naar mensen is poging tot doodslag.” De programmamanager meldt dat vanuit GTPA ook wordt gekeken naar nieuwe vormen van agressie en geweld tegen politieambtenaren, zoals doxing:

Door een nieuwe wet is doxing sinds 1 januari strafbaar. We houden dat scherp in de gaten. Waar dat nodig is, nemen we preventieve maatregelen en ondersteunen collega’s die het overkomt zo goed als mogelijk. Het helpt dat doxing nu strafbaar is. Of de nieuwe wet leidt tot minder doxing is nog te vroeg om te zeggen.”

Dilan Yesilgoz

Demissionair minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz (VVD), noemt de recente cijfers over politiegeweld “schrikbarend hoog”. Tijdens een verklaring op X geeft ze aan dat ze verontrustende verhalen heeft gehoord van agenten die met geweld te maken krijgen.

“Echt, hoe kun je het in je hoofd halen om mensen die zich inzetten voor jouw veiligheid aan te vallen?”, aldus Yeşilgöz. Ze hoopt dat het strafbaar stellen van doxing, wat het opzettelijk delen van persoonsgegevens inhoudt, zal helpen om politiepersoneel beter te beschermen.