Buitenland

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt deze week over hulpmaatregelen Oekraïne, Israël en Taiwan

16-04-2024 10:53

Het Capitool, VS

Redactie, TPO, 16 april 2024 – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden staat deze week voor de taak om over afzonderlijke hulpwetten voor Oekraïne, Israël en Taiwan te stemmen, meldt het ANP.

Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het orgaan, kondigde dit maandag aan tijdens een persconferentie. In februari keurde de Amerikaanse Senaat al een steunpakket goed ter waarde van 95 miljard dollar (89,55 miljard euro) voor Oekraïne, Israël en Taiwan.

Geen hulppakket, maar afzonderlijke maatregelen

Ondanks een minimale Republikeinse meerderheid in het Huis, stelde Johnson meermaals de stemming over het hulppakket uit. Hij is pas bereid tot een stemming over te gaan, als de Democratische president Joe Biden een hardere aanpak hanteert tegen illegale grensovergangen.

De plotse ommekeer van Johnson komt voort uit de recente aanval van Iran op Israël, waardoor hij onmiddellijke Amerikaanse steun toezegde: “We weten dat de wereld ons in de gaten houdt om te zien hoe we reageren.”

Echter, het Huis stemt volgens de Republikeinse voorzitter niet over hulp in de vorm van het pakket dat de Senaat eerder goedkeurde: “We zullen over elk van deze maatregelen afzonderlijk stemmen. Dat kan mogelijk vrijdagavond gebeuren, aldus Johnson.