Politiek

Kabinet schrapt voorgenomen bezuiniging half miljard op jeugdzorg

16-04-2024 10:12

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 16 april 2024  – Een geplande bezuiniging van meer dan 500 miljoen euro op de jeugdzorg in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft de begroting voor 2024 op dit punt bijgewerkt, zo valt te lezen in de maandag gepresenteerde voorjaarsnota, meldt het ANP.

Deze stap volgt op het schrappen van een oplopende besparing van 100 miljoen euro in 2024. Hoewel er vanaf 2026 nog steeds een bezuiniging van 511 miljoen euro gepland staat, zal het aan een nieuw kabinet zijn om te beslissen over het voortzetten van deze maatregel.

De 511 miljoen euro betreft een structurele besparing die is opgenomen in het coalitieakkoord van het huidige kabinet Rutte-IV vanaf 2026. Dit komt bovenop een eerdere bezuiniging van 1 miljard euro in de sector, die momenteel wel wordt uitgevoerd.

Eigen bijdrage

Zowel in de Tweede Kamer als bij gemeenten en jeugdinstellingen is veel weerstand tegen deze extra bezuiniging. Dit komt voort uit de vele problemen waarmee de jeugdzorg momenteel kampt, zoals personeelstekorten en lange wachtlijsten. Deze situatie resulteert in het in de knel komen van veel kinderen die zorg of bescherming nodig hebben.

Om de bezuiniging vanaf 2026 toch te kunnen realiseren, overweegt het kabinet de invoering van een eigen bijdrage die door ouders moet worden betaald. Deze maatregelen worden al voorbereid, zodat een nieuw kabinet er eventueel mee aan de slag kan.

Met een eigen bijdrage kan mogelijk de helft van de bezuiniging worden gerealiseerd, hoewel de precieze vorm en voorwaarden hiervan nog moeten worden uitgewerkt, zoals het eventueel inkomensafhankelijk maken ervan of het vaststellen van een maximumbedrag.

Van Ooijen schrapt extra bezuinigingen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU), verantwoordelijk voor jeugdzorg, overwoog al eerder verschillende opties om te bezuinigen. Hij gaf tijdens een kamerdebat afgelopen januari al aan de extra geplande bezuiniging niet langer verantwoord te vinden, gezien de moeilijke situatie waarin de jeugdzorg zich bevindt.

Na druk van zowel de Kamer als de sector heeft Van Ooijen de oplopende extra bezuiniging tot nu toe van tafel gehaald. Dit besluit volgt op moeizame onderhandelingen over de zogeheten Hervormingsagenda, die de sector moet helpen veranderingen door te voeren om de eerder opgelegde bezuiniging van 1 miljard euro te realiseren.