Binnenland

Renovatie Binnenhof: geraamde kosten inmiddels opgelopen naar zo’n 2 miljard euro

16-04-2024 17:27

Binnenhof Den Haag, foto @TPO, Zamire Willems

Redactie, TPO, 16 april 2024 – De renovatie van het Binnenhof gaat aanzienlijk meer kosten dan aanvankelijk gedacht, zo’n 2 miljard euro.

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeerde de Tweede Kamer dinsdag in een Kamerbrief over de ‘11de voortgangsrapportage van de renovatie van het Binnenhof‘.

Begroting renovatie jaarlijks aangepast

Het voor Nederland historisch en symbolisch belangrijk complex verkeert in veel slechtere staat dan oorspronkelijk ingeschat. Ook is er meer asbest ontdekt en zijn de kosten van arbeid en bouwmaterialen sinds het besluit tot renovatie in 2015 gestegen.

Aan het begin van de verbouwing is al vastgesteld dat niet alle kostenfactoren volledig konden worden voorzien. Daarom werd destijds overeengekomen dat de begroting jaarlijks op vier variabelen wordt herzien:

  • De staat van het gebouw
  • Verhoogde veiligheidsstandaarden
  • Duurzaamheidseisen
  • Marktomstandigheden

Bij de Voorjaarsnota van 2023 bedroeg het budget voor de renovatie 843,6 miljoen euro. Elk jaar wordt het bedrag gereserveerd dat naar verwachting het komende jaar wordt besteed.

Dit jaar is het budget verhoogd met 790 miljoen euro, inclusief de jaarlijkse indexering, wat het totaal op 1.651,9 miljoen euro brengt. Gezien deze ontwikkelingen is het nu al duidelijk dat er in 2025 opnieuw een herziening van het budget nodig zal zijn.

Voor de volledige renovatie wordt nu rekening gehouden met een bedrag van circa 2 miljard euro.

Minister de Jonge: ‘De circa 2 miljard euro blijkt fors hoger dan eerder gedacht. Dat is een gigantisch bedrag. Maar het is onvermijdelijk dat we deze kosten moeten maken. Met de renovatie kunnen we dit schitterende monument, het oudste regeringscentrum ter wereld dat nog in gebruik is en het hart van onze democratie, voor de toekomst behouden.’

Oudste parlementsgebouw ter wereld

Het Binnenhof kent een 800 jaar oude geschiedenis en is het oudste parlementsgebouw ter wereld, dat nog steeds in functie is. De renovatie wordt als  cruciaal gezien voor het behoud van cultuur erfgoed. Het gebouw omvat een complex netwerk van zo’n 4000 kamers, gangen, zalen en kelders, allemaal met een monumentale status en elk uniek in hun staat en functie.

Het uitgestrekte vloeroppervlak van bijna 90.000 vierkante meter maakt de renovatie tot een omvangrijk project met verschillende fasen, van ontwerp tot uitvoering.

Met de definitieve ontwerpen in zicht en de resultaten van uitgebreide onderzoeken bijna voltooid, zijn de onderhandelingen met aannemers gestart. Hierdoor worden de benodigde budgetten steeds duidelijker.

 

Ernstige bouwkundige tekortkomingen

De recente inspecties onthulden ernstige bouwkundige tekortkomingen, zoals loszittende daken en instabiele trappen in de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden asbest aangetroffen, wat specialistisch en tijdrovend werk vereist om te verwijderen.

Het unieke open karakter van het Binnenhof en de toenemende veiligheidseisen vereisen extra maatregelen, zoals het waarborgen van de toegankelijkheid voor het publiek en tegelijkertijd het verzekeren van de veiligheid van de mensen die er werken of op bezoek komen. Zo ook het beveiligen van vertrouwelijke informatie.

De eerste offertes van aannemers onthullen aanzienlijke verschillen met eerdere ramingen, grotendeels toe te schrijven aan de gestegen kosten van lonen, bouwmaterialen en de noodzaak van meer personeel en materiaal.

Gezien het complexe en uitdagende project informeert minister De Jonge de Tweede Kamer twee keer per jaar over de voortgang van de renovatie, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.