Binnenland

IGJ zet commerciële huisartsenketen Co-Med onder druk

17-04-2024 14:44

Arts in een medische jas met stethoscoop.

Redactie, TPO, 17 april 2024 – De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt ernstige tekortkomingen in de bereikbaarheid en beschikbaarheid van zorg in meerdere huisartsenpraktijken van de organisatie Co-Med, meldt het ANP.

De Inspectie eist onmiddellijke verbetering, aangezien dit leidt “tot grote risico’s voor de veiligheid van patiënten”.

Transparantie

De bevinden en eisen van de IGJ zijn al enkele maanden bekend. Alleen kon de Inspectie ze niet eerder openbaar maken vanwege juridische tegenwerking van Co-Med.

De IGJ eist dat Co-Med Zorg B.V. gedurende een half jaar maandelijks rapporteert over de daadwerkelijke invulling van de (spoed)huisartsenzorg op alle locaties.

Onderzoek

Sinds 2021 ontvangt de IGJ meldingen over huisartsenketen Co-Med, die vrijkomende praktijken opkoopt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen ‘dat niet alle praktijken in geval van spoed binnen dertig seconden bereikbaar zijn. Hierdoor krijgt een patiënt bij spoed niet binnen dertig seconden een medisch deskundig persoon aan de lijn.’

De Inspectie constateert ook verder niet alle praktijken altijd een medisch deskundige beschikbaar hebben voor triage, advies of het plannen van afspraken. Bovendien is in sommige praktijken geen huisarts beschikbaar in geval van spoed. IGJ: “Na zo’n spoedmelding moet een huisarts binnen vijftien minuten ter plaatse kunnen zijn óf de patiënt op korte termijn kunnen ontvangen voor een consult.”

De Patiëntenfederatie Nederland dringt erop aan dat de overheid en andere betrokkenen moeten ingrijpen bij commerciële huisartsenketens zoals Co-Med, om ervoor te zorgen dat patiënten niet in de kou komen te staan. Ze benadrukt dat patiënten geen alternatief hebben als er iets misgaat binnen deze ketens.