Binnenland

Opnieuw onderzoek FIOD naar georganiseerde ‘Bulgarenfraude’

17-04-2024 09:17

Illustratiefoto @Pixabay, Ai gegenereerd

Redactie, TPO, 17 april 2024 – De fiscale opsporingsdienst FIOD is opnieuw begonnen met het onderzoeken van georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije, meldt het ANP.

De dienst Toeslagen ontving van buitenaf meerdere meldingen over mensen die zich onrechtmatig inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zouden maar liefst 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken zijn.

‘Bulgarenfraude’ in 2013

Staatssecretaris voor Toeslagen en Douane Aukje de Vries (VVD) informeerde de Tweede Kamer hierover in een brief, opgemerkt door NRC. Dit herinnert sterk aan de ‘Bulgarenfraude‘ van 2013, waarbij een Bulgaarse bende op grote schaal toeslagen fraudeerde.

De publieke verontwaardiging over de ‘Bulgarenfraude’ wordt gezien als een factor die heeft bijgedragen aan de hardhandige fraudebestrijding. Tienduizenden gezinnen werden ten onrechte beschuldigd en ontvingen hoge terugvorderingen.

Het herstel van dit toeslagenschandaal blijft een uitdaging voor De Vries.

‘Blind voor mens en recht’

De nasleep van dit schandaal bemoeilijkt ook de inspanningen van de dienst Toeslagen om soortgelijke fraude in de toekomst te voorkomen. Medewerkers zijn bang om opnieuw fouten te maken. Ook zijn de waarschuwingssystemen, die voorheen werden gebruikt om verdachte aanvragen te identificeren, uitgeschakeld vanwege regelgevingsproblemen.

Tegelijkertijd benadrukt De Vries het belang om bij nieuwe signalen van fraude “niet opnieuw de mens en de menselijke maat uit het oog te verliezen”. Het is namelijk mogelijk dat hierbij ook mensen betrokken zijn, die zelf slachtoffer zijn van identiteitsmisbruik.

De staatssecretaris verwijst naar het recente eindverslag van de parlementaire enquĂȘte over het fraudebeleid, waarin wordt geconcludeerd dat de overheid jarenlang “blind voor mens en recht” was. Dit onderstreept de noodzaak van een zorgvuldige, rechtvaardige aanpak bij het bestrijden van fraude met toeslagen.