Buitenland

Parlementsverkiezingen India: platform X haalt politieke berichten offline

17-04-2024 09:36

Elon Musk, profielfoto @X

Redactie, TPO, 17 april 2024 – Het berichtenplatform X heeft op last van de autoriteiten meerdere politieke berichten uit India tijdelijk offline gehaald, meldt het ANP.

Vanaf vrijdag worden in het land parlementsverkiezingen gehouden.

Gerechtelijke uitspraak

Deze berichten, afkomstig van gekozen politici, politieke partijen en parlementskandidaten, bevatten ongeverifieerde beweringen over het privéleven van hun tegenstanders. Volgens de Indiase kiescommissie is dat in strijd met haar gedragscode.

X heeft benadrukt het bevel niet te steunen en stelt dat de vrijheid van meningsuiting ook moet gelden voor politieke uitingen in het algemeen.

Deze verklaring van X volgt kort op het besluit van het Braziliaanse kantoor van het platform om gebruikers te blokkeren die desinformatie verspreiden, na een gerechtelijke uitspraak in Brazilië. X-eigenaar Elon Musk had eerder gedreigd de uitspraak van de rechter te negeren.

Circa 968,6 miljoen stemgerechtigden

De parlementsverkiezingen in India gaan zes weken duren. Alle 543 zetels worden opnieuw verdeeld, in wat de eerste verkiezingen zijn sinds India de grootste bevolking ter wereld heeft.

Het aantal stemgerechtigden bedraagt ongeveer 968,6 miljoen, een stijging van 8 procent ten opzichte van de vorige stembusgang in 2019.