Binnenland

Verduurzamingssubsidies: 700 amateursportverenigingen staan in de wacht

17-04-2024 15:53

Sport attributen (freepik)

Redactie, TPO, 17 april 2024 – Ruim 700 amateursportverenigingen ondervinden ernstige hinder bij het realiseren van hun verduurzamingsplannen, meldt het ANP.

Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) geeft aan dat de subsidiepot van de overheid leeg is, waardoor deze sportclubs geduld moeten hebben.

Subsidievertragingen

Er is voor dit jaar een bedrag van 79 miljoen euro gereserveerd voor de Stimuleringsregeling bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Amateursportorganisaties kunnen via deze regeling subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen.

Echter, volgens de RVVB krijgen meerdere verenigingen sinds eind maart te horen dat er vertraging is met de goedkeuring van hun subsidieaanvragen.

Deze vertraging vormt een grote teleurstelling voor de amateurverenigingen en brengt veel onzekerheid met zich mee, stelt Daniel Klijn, bestuurder bij de RVVB:

“Verenigingsbestuurders hebben maandenlang keihard gewerkt om verduurzamingsplannen te maken, draagvlak hiervoor te creëren binnen de club en de financiering rond te krijgen. De overheid heeft ze daar actief toe aangezet. Het zou ontzettend jammer zijn als sportverenigingen nu niet verder kunnen. Uiteindelijk moet het toch betaald worden en zal de rekening alleen maar hoger uitvallen voor iedereen.”

Onvoldoende financiering

Ondanks de mededeling van het ministerie dat de subsidiepot nog niet volledig is uitgeput en aanvragen nog steeds worden behandeld, blijkt het geld snel op te raken.

Het ministerie van VWS heeft daarom besloten om 22,5 miljoen euro, oorspronkelijk bedoeld voor de regeling in latere jaren, naar voren te halen.

Volgens Klijn is dit ontoereikend, gezien de geschatte 60 miljoen euro aan subsidieaanvragen van de 700 gemelde verenigingen. Bovendien is het pas april, wat betekent dat dit bedrag gedurende het jaar nog aanzienlijk kan stijgen.