Binnenland

Burgemeester Dijsselbloem moet privacywaakhond uitleg geven over oplossen privacyproblemen Eindhoven

18-04-2024 19:37

Burgemeester van Eindhoven, Jeroen Dijsselbloem

Redactie, TPO, 18 april 2024 – Gemeente Eindhoven heeft volgens De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onvoldoende gedaan om haar privacyproblemen op te lossen, meldt het ANP.

De toezichthouder wil nu dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem uitleg geeft. Hij moet tussen april en juni naar het kantoor van de AP in Den Haag komen voor een gesprek.

Strenger toezicht op Eindhoven

De AP had al in maart vorig jaar aangekondigd strenger toezicht te houden op gemeente Eindhoven. Datalekken werden niet of te laat gemeld, persoonsgegevens werden te lang bewaard en privacyrisico’s werden onvoldoende in kaart gebracht bij projecten.

De gemeente heeft vanwege de kritiek plannen gemaakt om haar aanpak te verbeteren, maar de AP is nog niet tevreden. Volgens de toezichthouder is het nog niet duidelijk hoe en wanneer het college de noodzakelijke verbeteringen denkt door te voeren.

Bovendien zal het nog tot volgend jaar duren voordat het bewaren van persoonsgegevens beperkt wordt.

Verbeterplan

Eindhoven krijgt tot 1 juli de tijd om haar plannen te verbeteren, anders kunnen er mogelijk andere handhavingsmiddelen worden ingezet. Welke middelen dit zijn, meldt de AP niet.

De reactie van de toezichthouder is gebaseerd op het verbeterplan dat de gemeente eind december heeft ingediend.

“De afgelopen periode zijn stappen gezet in de uitvoering van het Verbeterplan. Uiteraard zullen we dit toelichten in het gesprek waarvoor de AP ons heeft uitgenodigd”, zegt een woordvoerder van gemeente Eindhoven.