Binnenland

Gelderland gaat huizen op bestaande gebouwen plaatsen, eerste ‘optopwoningen’ eind 2025

18-04-2024 15:59

Woningbouw (Pixabay)

Redactie, TPO, 18 april 2024 – De provincie Gelderland voorziet de mogelijkheid om de komende vijf jaar 12.000 huur- en koopwoningen bij te bouwen door verdiepingen aan bestaande gebouwen toe te voegen, bekend als ‘optoppen’, meldt het ANP.

Gelderland gaat woningbouwcorporaties en gemeenten ondersteunen om dit doel te bereiken.

Snelle realisatie

Zuid-Holland maakte eind vorig jaar bekend met optoppen aan de slag te gaan, maar voor Gelderland staat deze methode volgens een woordvoerder nog in de kinderschoenen. Toch denkt de provincie dat het realistisch is om in vijf jaar tijd 12.000 woningen te realiseren.

Gelderland ziet woningen bovenop bestaande gebouwen als een aantrekkelijk alternatief voor nieuwbouw, vanwege het ontbreken van extra (schaarse) grondkosten en de duurzaamheid en kosteneffectiviteit van de bouw.

Het bouwen van een optopwoning duurt volgens de woordvoerder maximaal twee jaar, maar sommige kunnen mogelijk al binnen een jaar voltooid zijn.

Betaalbaarder dan reguliere nieuwbouw

Deze woningen zijn vaak kleiner van formaat en het doel is dat ze ook betaalbaarder zijn voor woningzoekenden dan reguliere nieuwbouw. “Dit is goed nieuws voor starters op de woningmarkt,” zegt gedeputeerde Dirk Vreugdenhil (CU).

De eerste optopwoningen zullen verschijnen in Ede, waar de gemeente samen met woningcorporatie Woonstede zes gebouwen zal optoppen. De verwachting is dat de eerste huizen daar eind volgend jaar gereed zullen zijn.