Binnenland

Kring van Hoofdredacteuren protesteert tegen ‘volstrekt onacceptabele’ gang van zaken rond TU Delft

18-04-2024 16:51

Redactie, TPO, 18 april 2024 – De Kring van Hoofdredacteuren van hbo- en universitaire uitgaven (De Kring) heeft middels een brief aan het College van Bestuur van de TU Delft hun ongenoegen geuit over de juridische druk vanuit de universiteit op de redactie, met als doel een artikel offline te halen, meldt Villamedia.

Er werd gedreigd om redactieleden persoonlijk aansprakelijk te stellen voor mogelijke schade die de TU Delft zou lijden.

‘Kritische berichtgeving essentieel’

In de brief beschrijft De Kring dat deze juridische druk en intimidatie “alle perken te buiten” gaat. Ze benadrukken dat kritische berichtgeving, hoewel niet altijd aangenaam voor het bestuur, essentieel is voor een goed functionerende, transparante en sociaal veilige universiteit.

Het dreigement van de universiteit om de hoofdredacteur en de redactie van Delta financieel aansprakelijk te stellen voor eventuele schade door het artikel, wordt als volstrekt onacceptabel beschouwd.

Hoewel de TU Delft al snel spijt betuigde over de gang van zaken, blijft rector magnificus Tim van der Hagen van mening dat het citeren uit vertrouwelijke stukken, ondanks dat het een fundament is voor veel journalistiek werk, niet had mogen plaatsvinden.

Eisen

De Kring dringt er bij het bestuur op aan om de onafhankelijke pers te omarmen en te beschermen. Daarbij worden een aantal concrete stappen geëist: het offline gehaalde artikel moet weer online komen, de journalistieke onafhankelijkheid van Delta moet worden gewaarborgd, en de (hoofd)redactie moet de garantie krijgen dat ze gevrijwaard blijven van persoonlijke financiële claims.