Binnenland

NAVO-chef spoort landen aan wapens uit eigen voorraad te leveren aan Oekraïne

18-04-2024 14:33

Jens Stoltenberg, NAVO
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal NAVO. Screenshot NRK.

Redactie, TPO, 18 april 2024 – NAV​O-chef Jens Stoltenberg stelt dat NAVO-landen wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne moeten leveren, zelfs als dit betekent dat hun eigen voorraden niet meer in lijn zijn met de NAVO-afspraken, meldt het WNL

Strategische balans

De 32 NAVO-lidstaten hebben niet alleen afgesproken dat ten minste 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie wordt uitgegeven, maar er is ook vastgelegd welk land specifiek gevechtsmateriaal aankoopt en op voorraad houdt.

Volgens Stoltenberg “is het nu de juiste beslissing” om zoveel mogelijk aan Oekraïne te geven, waarbij de NAVO-landen enig risico nemen met de afgesproken NAVO-voorraad en luistert de NAVO-afspraak voor nu even iets minder. Wel voegt hij eraan toe dat dit een nationale afweging betreft.

De NAVO-chef benadrukt dat er een balans moet zijn tussen het beveiligen van Oekraïne en het toenemende risico voor onze eigen nationale veiligheid. Hij wijst erop dat het ondersteunen van Oekraïne en het onklaar maken van Russisch gevechtsmateriaal ook onze eigen veiligheid versterkt.

Frontlinie realiteit

Generaal buiten dienst Mart de Kruif is niet verrast door Stoltenbergs oproep. Hij wijst erop dat dit aantoont hoe kritiek de situatie aan het front voor Oekraïne is: “Stoltenberg zegt eigenlijk: ‘Die minimumnorm die we moeten aanhouden aan kogels, granaten en reserveonderdelen: stop er maar mee. Stuur alles wat je hebt naar Oekraïne’.”

De Kruif stelt dat de Denen dit al hebben gedaan: “Zo lang het Congres in de Verenigde Staten weigert een pakket te tekenen om Oekraïne te steunen, ligt de toekomst van Oekraïne in Europese handen, dus in de handen van de Europese landen van de NAVO.”

De situatie aan het front is zijns inziens zorgelijk. Hij wijst erop dat Rusland aanzienlijk meer munitie heeft dan Oekraïne, wat resulteert in een overweldigend aantal afgevuurde granaten door de Russen. De Kruif concludeert dat op deze manier de oorlog niet kan worden gewonnen.

Defensie overwegingen

De Generaal buiten dienst erkent dat het leveren van munitie en wapens uit eigen voorraad NAVO-landen kwetsbaarder maakt: “We moeten heel snel met de industrie aan de slag om granaten, reserveonderdelen en kogels te produceren. Maar het risico is beperkt, omdat we nog steeds een groot land achter ons hebben dat ons kan helpen als het nodig is: de Verenigde Staten.”

Het is vooralsnog onzeker of Nederland uit eigen voorraad gaat leveren. Tijdens een Kamerdebat eerder deze week verklaarde demissionair premier Mark Rutte, dat Nederland in ieder geval geen extra Patriot-luchtverdedigingssysteem uit eigen voorraad aan Oekraïne kan verstrekken.

“Dan zakken we onder de minimale eisen die we moeten stellen aan onze operationele gereedheid”, aldus Rutte woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Hij wees ook op de NAVO-afspraken en stelde openlijk de vraag of de voorraadnormen van de NAVO nog steeds relevant zijn in de huidige realiteit: “Je moet je afvragen: hebben we de maximale pijngrens echt opgezocht?”