Politiek

Omtzigt positief: ”Intensieve gesprekken aan de formatietafel duiden op vooruitgang’

18-04-2024 17:21

pieter omtzigt boek nieuw sociaal contract

Redactie, TPO, 18 april 2024 – Volgens NSC-partijleider Pieter Omtzigt wordt er vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen met de PVV, VVD en BBB voor een nieuw kabinet, meldt het ANP.

Hij deed deze uitspraak donderdag na afloop van informatiegesprekken.

Onderwerp migratie tijdelijk opgeschort

PVV-leider Geert Wilders haalde woensdag op X nog fel uit, nadat VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tijdens een debat over asiel had gezegd het ‘Supermooi te vinden dat er géén Kabinet Wilders I kwam’.

Wilders reageerde vervolgens door te zeggen: “Een uitstekende keuze dat er geen Kabinet Wilders 1 komt? Eng mannetje die van der Burg, tijd dat ie snel opkrast.” De leiders van VVD, NSC en BBB hebben deze tweet als ongepast bestempeld.

De toch al fragiele verhoudingen tussen de onderhandelende partijen leken hierdoor verder onder druk te komen staan. Eerder deze week verliet Wilders naar eigen zeggen boos een overleg toen er gesproken werd over een voorstel van de informateurs voor een nieuw en streng migratiebeleid.

Hoewel de onderhandelingen zijn voortgezet, is het onderwerp migratie tijdelijk opgeschort.

‘Intensieve gesprekken duiden op vooruitgang’

Omtzigt benadrukt dat de vier partijleiders bezig zijn met het onderzoeken van oplossingen voor de problemen van het land, zoals volkshuisvesting en bestaanszekerheid: “Het feit dat we hier zo intensief over spreken, wil zeggen dat we daar vooruitgang in maken.”