Buitenland

Twee vermoedelijk Russische spionnen gearresteerd in het Duitse Bayreuth

18-04-2024 12:30

Oekraine
AP Photo/Sergei Grits.

Redactie, TPO, 18 april 2024 – Twee vermoedelijke spionnen zijn woensdag door speciale eenheden van de politie in Bayreuth in de Duitse regio Beieren gearresteerd, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Ze worden ervan verdacht in opdracht van Rusland Amerikaanse bases te hebben bespioneerd en aanslagen te hebben gepland op militaire transportroutes, met als ultiem doel: het ondermijnen van Duitse steun aan Oekraïne.

Amerikaanse militaire installaties

De hoofdverdachte is Dieter S., een 39-jarige Duits-Russische man uit Beieren. Het federale openbaar ministerie beschuldigt hem van verschillende misdrijven, waaronder spionage voor sabotage en het onrechtmatig vastleggen van militaire installaties.

Uit onderzoek zou blijken dat Dieter S. sinds oktober 2023 contact had met vertegenwoordigers van de Russische geheime dienst over mogelijke sabotageacties in Duitsland. Hij zou bereid zijn geweest aanslagen met explosieven uit te voeren op militaire infrastructuur, wapenfabrieken en industriële locaties, zo ook brandstichting.

De verdachte zou daarnaast ook Amerikaanse militaire installaties in Duitsland hebben verkend, gefotografeerd en het beeldmateriaal gedeeld met zijn Russische opdrachtgevers. Hij zou geholpen zijn door de 37-jarige Duits-Russische Alexander J. die, net als Dieter S., woensdag is gearresteerd.

Volksrepubliek Donetsk

Volgens Der Spiegel maken de bespioneerde militaire objecten deel uit van de Amerikaanse strijdkrachten in Grafenwöhr, Beieren. Daar bevindt zich een belangrijke trainingslocatie waar het Amerikaanse leger onder meer Oekraïense soldaten traint in het gebruik van Abrams-gevechtstanks.

De hoofdverdachte Dieter S. is geen onbekende voor de Duitse veiligheidsdiensten. Hij zou tussen 2014 en 2016 actief zijn geweest als lid van de milities van de Volksrepubliek Donetsk, een op 12 mei 2014 door Russische separatisten zelfverklaarde republiek in Oost-Oekraïne, die op 5 oktober 2022 formeel is opgenomen in de Russische Federatie als federale republiek. Echter, deze eenzijdige annexatie is internationaal veroordeeld en niet erkend.

De Duitse justitie beschouwt de eenheid inmiddels als een terroristische organisatie, waardoor Dieter S. nu ook wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie in het buitenland. Verder zou de verdachte in het bezit zijn geweest van een vuurwapen, waardoor het federale openbaar ministerie een onderzoek is gestart naar de de verdenking van het voorbereiden van een misdrijf, dat een gevaar vormt voor de staat.

Juridische procedures

Naar verluidt zijn Dieter S. en zijn vermeende medeplichtige Alexander J. woensdag naar Karlsruhe overgebracht. S. krijgt voorlopige hechtenis opgelegd, terwijl J. donderdag voor een onderzoeksrechter van het Federale Hof van Justitie zal verschijnen.