Buitenland

VS blijven streven naar berechting WikiLeaks-oprichter Julian Assange

18-04-2024 11:05

Demonstratie voor Julian Assange tijdens NAVO-top in Brussel, 2021. Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

Redactie, TPO, 18 april 2024 – De Verenigde Staten blijven vastberaden in hun streven naar de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat blijkt uit recente garanties aan de Britse autoriteiten rondom Assange’s rechten als uitlevering daadwerkelijk plaatsvindt, meldt Villamedia.

De VS benadrukt dat de doodstraf niet wordt nagestreefd of toegepast in zijn zaak: “De doodstraf wordt gezocht noch toegepast”, aldus een diplomatieke brief. Ze beloven zAssange dezelfde bescherming als Amerikaanse burgers, ongeacht zijn nationaliteit.

‘De regering-Biden moet deze gevaarlijke vervolging laten vallen’

Hoewel president Biden eerder deze maand hintte dat de vervolging ten einde loopt, spreekt een diplomatieke brief van de Amerikaanse ambassade in Londen dit tegen. Intussen wordt een verzoek van Australische politici overwogen, waarbij Assange mogelijk zijn straf in zijn thuisland Australiƫ kan uitzitten.

Assange strijdt al jaren tegen uitlevering en kreeg onlangs de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Zijn partner, Stella Assange, blijft bezorgd over zijn toekomst. Zo verklaarde ze eerder deze week aan The New York Times:

“De diplomatieke nota neemt niets weg van de extreme bezorgdheid van onze familie over zijn toekomst – zijn sombere verwachting om de rest van zijn leven in isolatie in een Amerikaanse gevangenis door te brengen vanwege het publiceren van bekroonde journalistiek. De regering-Biden moet deze gevaarlijke vervolging laten vallen voordat het te laat is.”