Politiek

Europese Commissie publiceert Nederlands voorstel voor toestaan dierlijke kunstmest

19-04-2024 16:11

Koeienstront
Shutterstock.

Redactie, TPO, 19 april 2024 – Het langverwachte voorstel van VVD-Europarlementariër Jan Huitema om bewerkte dierlijke mest toe te staan als kunstmestvervanger is vandaag gepubliceerd door de Europese Commissie, meldt het weekblad voor boeren en tuinders, Nieuw Oogst.

Bij definitieve goedkeuring zullen veehouders de mogelijkheid krijgen om 100 kilo stikstof uit bewerkte dierlijke mest extra per hectare uit te rijden, bovenop de huidige gebruiksnorm van 170 kilo.

Niet voor iedere veehouder

De reactie van de Europese Commissie op het voorstel van Huitema om de zogenoemde ‘renure’ (bewerkte dierlijke mest) toe te staan, is nu openbaar. Huitema zelf reageert verheugd: “Ik ben hier natuurlijk heel blij mee, dit is de kroon op mijn werk en voor veel bedrijven in Nederland een mooi resultaat. Een lichtpuntje in de huidige mestcrisis.”

Huitema erkent echter dat niet alle veehouders in Nederland volledig gebaat zijn bij dit voorstel: “Ik heb altijd gestreden voor een passende gebruiksnorm voor de intensieve veehouderij. Voor deze ondernemers is dit niet genoeg. Maar ik begrijp dat de Europese Commissie er een limiet op zet. Daar kan ik mee leven. We hebben nu eenmaal te maken met een andere werkelijkheid.”

 

Renure vraagt om strikte voorwaarden

Voor het inzetten van bewerkte dierlijke mest als kunstmestvervanger zijn strikte voorwaarden opgesteld. Het uitrijden moet plaatsvinden met specifieke emissievriendelijke technieken en er gelden beperkingen voor zowel het aantal dieren als de hoeveelheid geproduceerde dierlijke mest op provinciaal niveau.

Huitema toont zich over het algemeen tevreden met het voorstel: “Na jarenlang aandacht vragen, ben ik dolblij en ongelooflijk trots dat ik de Europese Commissie hier eindelijk van heb overtuigd. Nu mijn wetsvoorstellen zijn overgenomen, komt er broodnodige verlichting voor boeren in de huidige mestcrisis.”

Nieuwe mestregels mogelijk per 1 januari 2025

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is ook positief over het voorstel: “Experts moeten zich de komende tijd buigen over de kleine letters en voorwaarden. Hopelijk kan dit de Nederlandse landbouw snel een stap op weg helpen uit de crisis.”

Het voorstel zal nu een inspraakronde ingaan die op vrijdag 17 mei afloopt. Daarna moet het onder meer nog goedgekeurd worden door de Nitraatcommissie en mogelijk langs het Europees Parlement. Huitema verwacht dat veehouders vanaf 1 januari 2025 kunnen profiteren van de nieuwe mestregels.

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt van ‘fantastisch nieuws’ en verwelkomt de snelheid waarmee de Commissie een voorstel heeft geformuleerd.