Politiek

Kabinet stelt lijst op met mogelijk geschikte Rijksgronden en Rijkspanden voor asielopvang

19-04-2024 12:11

Eric van der Burg, VVD
Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD) Alexandros Michailidis / Shutterstock

Redactie, TPO, 19 april 2024 – Het kabinet heeft een lijst samengesteld met grond en gebouwen van het Rijk, die mogelijk kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van asielzoekers, meldt het ANP.

Demissionair staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, en de ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) hebben vrijdagochtend overlegd over deze lijst, aldus Van der Burg voorafgaand aan de ministerraad.

‘Lijst biedt mogelijkheden, ook zonder akkoord burgemeester’

De lijst wordt vrijdag naar de commissarissen van de Koning gestuurd, die deze informatie vervolgens kunnen delen met de burgemeesters in hun provincie.

Indien de burgemeesters interesse tonen in het aanbod, kunnen zij stappen ondernemen om de opvang te realiseren. Van der Burg benadrukt dat het aan de burgemeester is om eerst de omgeving te informeren, alvorens hij de pers hierover te woord staat.

Als sommige burgemeesters aangeven geen asielzoekers op te willen vangen op de aangeboden locaties van het Rijk, betekent dit niet direct het einde van de mogelijkheden. “De lijst is zodanig dat ook als een aantal mensen geen ja zegt er toch nog mogelijkheden zijn”, aldus Van der Burg.

Maandag maakte de staatssecretaris bekend dat er voor 1 juli 12.000 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig zijn.